Ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkiem z cynamonem
Wszyscy jemy oczami! Wyjątkowe dania wymagają odpowiedniej oprawy. Tak jak ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkami autorstwa Pawła Stawickiego, Ambasadora marki Lubiana, Szefa kuchni Restauracji SCORIA w Bydgoszczy. Sprawdź recepturę na ten oryginalny deser.
Receptura
Ciastko:
- orzechy włoskie14 g
- orzechy laskowe14 g
- cukier puder38 g
- proszek do pieczenia1 g
- białka50 g
- sól2 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz35 g
- miód5 g
Krem:
- biała czekolada50 g
- czekolada karmelowa50 g
- śmietana 34%80 ml
- kora cynamonu1 sztuka
- goździki5 g
Jabłko:
- jabłka 100 g
- cydr200 ml
- wanilia2 laski
Ciasto cygaretkowe:
- cukier puder 100 g
- mąka100 g
- białka100 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz100 g
Technika wykonania
Ciastko orzechowe
Uprażone orzechy, a następnie obrane, zmiel z cukrem pudrem, dodając proszek do pieczenia. Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj miód i połącz z masą orzechową. Ucieraj margarynę i powoli wtłaczaj białka z orzechami. Wyłóż do form i pieczemy 170°C 17 min.
Krem
Śmietanę zagotuj z cynamonem i goździkami, odcedź i zalej czekoladę. Całość zmiksuj, schłodź do 4°C, a następnie podbij na krem.
Jabłka
Jabłka pokrój w cienkie plastry, zalej cydrem, dodaj laski wanilii i następnie zamarynuj.
Ciasto cygaretkowe
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę, następnie dodaj białko i na koniec mąkę. Rozprowadź w formach w kształcie listków. Opiekaj w 210°C do uzyskania ciemnego jednolitego koloru.