Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkiem z cynamonem

Ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkiem z cynamonem - Banner

Wszyscy jemy oczami! Wyjątkowe dania wymagają odpowiedniej oprawy. Tak jak ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkami autorstwa Pawła Stawickiego, Ambasadora marki Lubiana, Szefa kuchni Restauracji SCORIA w Bydgoszczy.  Sprawdź recepturę na ten oryginalny deser.

Receptura

Ciastko:

Krem:

  • biała czekolada50 g
  • czekolada karmelowa50 g
  • śmietana 34%80 ml
  • kora cynamonu1 sztuka
  • goździki5 g

Jabłko:

  • jabłka 100 g
  • cydr200 ml
  • wanilia2 laski

Ciasto cygaretkowe:

Technika wykonania

Ciastko orzechowe

Uprażone orzechy, a następnie obrane, zmiel z cukrem pudrem, dodając proszek do pieczenia. Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj miód i połącz z masą orzechową. Ucieraj margarynę i powoli wtłaczaj białka z orzechami. Wyłóż do form i pieczemy 170°C 17 min.

Krem

Śmietanę zagotuj z cynamonem i goździkami, odcedź i zalej czekoladę. Całość zmiksuj, schłodź do 4°C, a następnie podbij na krem.

Jabłka

Jabłka pokrój w cienkie plastry, zalej cydrem, dodaj laski wanilii i następnie zamarynuj.

Ciasto cygaretkowe

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę, następnie dodaj białko i na koniec mąkę. Rozprowadź w formach w kształcie listków. Opiekaj w 210°C do uzyskania ciemnego jednolitego koloru.

torty

Inne przepisy z tej kategorii

Sprawdź nasze produkty