Ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkiem z cynamonem

Ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkiem z cynamonem - Banner
Wszyscy jemy oczami! Wyjątkowe dania wymagają odpowiedniej oprawy. Tak jak ciastko orzechowe z kremem piernikowym i jabłkami autorstwa Pawła Stawickiego, Ambasadora marki Lubiana, Szefa kuchni Restauracji SCORIA w Bydgoszczy. Sprawdź recepturę na ten oryginalny deser.

Receptura

Ciastko:

orzechy włoskie14 g
orzechy laskowe14 g
cukier puder38 g
proszek do pieczenia1 g
białka50 g
sól2 g
margaryna Maestra Cukiernicza MB 35 g
miód5 g

Krem:

biała czekolada50 g
czekolada karmelowa50 g
śmietana 34%80 ml
kora cynamonukora cynamonu
goździki5 g

Jabłko:

jabłka100 g
cydr200 ml
wanilia2 laski

Ciasto cygaretkowe:

cukier puder100 g
mąka100 g
białka100 g
margaryna Maestra Cukiernicza MB100 g

Technika wykonania

Ciastko orzechowe

Uprażone orzechy, a następnie obrane, zmiel z cukrem pudrem, dodając proszek do pieczenia. Białka ubij z solą na sztywną pianę, dodaj miód i połącz z masą orzechową. Ucieraj margarynę i powoli wtłaczaj białka z orzechami. Wyłóż do form i pieczemy 170°C 17 min.

Krem

Śmietanę zagotuj z cynamonem i goździkami, odcedź i zalej czekoladę. Całość zmiksuj, schłodź do 4°C, a następnie podbij na krem.

Jabłka

Jabłka pokrój w cienkie plastry, zalej cydrem, dodaj laski wanilii i następnie zamarynuj.

Ciasto cygaretkowe

Margarynę utrzyj z cukrem pudrem na jednolitą masę, następnie dodaj białko i na koniec mąkę. Rozprowadź w formach w kształcie listków. Opiekaj w 210°C do uzyskania ciemnego jednolitego koloru.

jabłecznikkremymonoporcje

Inne przepisy z tej kategorii

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski