Przepis na ciasto francuskie

Przepis na ciasto francuskie.
Przygotowanie ciast listkujących to czasochłonny i pracochłonny proces, który w dobie braków kadrowych, dla każdej cukierni staje się jeszcze większym wyzwaniem. Na szczęście przygotowanie ciasta francuskiego można sobie ułatwić, jednocześnie zyskując pewność, że efekt będzie znakomity i zawsze dokładnie taki sam. Wystarczy sprawdzona receptura mistrza Mieczysława Chojnowskiego i stworzone specjalnie do ciast listkujących, najwyższej jakości półprodukty cukiernicze.

Receptura

Ciasto podstawowe:

mąka pszenna TYP 5502000 g
Kruszwica Backstabil100 g
jaja50 g
sól30 g

Margaryna:

Maestra Puff Pastry MB 2000 g

Technika wykonania

Ciasto podstawowe

Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę w maszynie 2 minuty na wolnych obrotach, a następnie 4 na szybkich.
Schłodź przez około 20 – 30 minut w temp. 5°C.

Przygotowanie ciasta francuskiego

Ciasto podstawowe rozwałkuj w formę kwadratu.
Na środek połóż margarynę Maestra Puff Pastry MB, załóż brzegi ciasta podstawowego, szczelnie okrywając margarynę.
Rozwałkuj na prostokąt na około 8 mm.
Złóż na trzy.
Obróć o 90°.
Rozwałkuj na prostokąt grubości około 8 mm.
Złóż na cztery.
Schłodź przez około 30 minut w temp. 5°C.
Po schłodzeniu ponownie rozwałkuj i złóż na 3.
Obróć o 90°.
Rozwałkuj i złóż na 4.
Schłodź.
Rozwałkuj do odpowiedniej grubości, w zależności od przeznaczenia.
Formuj wyroby.

listkujące

Inne przepisy z tej kategorii

Słodko-kwaśne ciastka porzeczkowe z kremem budyniowym.

Słodko-kwaśne ciastka porzeczkowe z kremem budyniowym

Przepis na spód do tarty

Przepis na spód do tarty

Napoleonka

Przepis na napoleonkę

Panini z ciasta francuskiego