Przepis na ciasto francuskie
Przygotowanie ciast listkujących to czasochłonny i pracochłonny proces, który w dobie braków kadrowych, dla każdej cukierni staje się jeszcze większym wyzwaniem.
Na szczęście przygotowanie ciasta francuskiego można sobie ułatwić, jednocześnie zyskując pewność, że efekt będzie znakomity i zawsze dokładnie taki sam.
Wystarczy sprawdzona receptura mistrza Mieczysława Chojnowskiego i stworzone specjalnie do ciast listkujących, najwyższej jakości półprodukty cukiernicze.
Receptura
Ciasto podstawowe:
- mąka pszenna TYP 550 2000 g
- Kruszwica Backstabil100 g
- jaja50 g
- sól30 g
Margaryna:
Technika wykonania
Ciasto podstawowe
Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę w maszynie 2 minuty na wolnych obrotach, a następnie 4 na szybkich.
Schłodź przez około 20 - 30 minut w temp. 5°C.
Przygotowanie ciasta francuskiego
Ciasto podstawowe rozwałkuj w formę kwadratu.
Na środek połóż margarynę Maestra Puff Pastry MB, załóż brzegi ciasta podstawowego, szczelnie okrywając margarynę.
Rozwałkuj na prostokąt na około 8 mm.
Złóż na trzy.
Obróć o 90°.
Rozwałkuj na prostokąt grubości około 8 mm.
Złóż na cztery.
Schłodź przez około 30 minut w temp. 5°C.
Po schłodzeniu ponownie rozwałkuj i złóż na 3.
Obróć o 90°.
Rozwałkuj i złóż na 4.
Schłodź.
Rozwałkuj do odpowiedniej grubości, w zależności od przeznaczenia.
Formuj wyroby.