Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Ciasto saint-honoré z kremem z czarnej porzeczki oraz kremem chantilly

Ciasto saint-honoré z kremem z czarnej porzeczki oraz kremem chantilly - banner

Przygotowane po raz pierwszy w połowie XIX w. w paryskiej cukierni Chiboust, ciasto saint-honoré, swoją nazwę zawdzięcza patronowi francuskich piekarzy i cukierników Św. Honoriuszowi. Nie oznacza to jednak, że nie można się pokusić o jego popularyzację w naszych rodzimych cukierniach. Zachęcamy do skorzystania z autorskiego przepisu Thierry’ego Ayel.

Receptura

Ciasto francuskie odwrócone 250 g:

Krem chantilly:

  • śmietana 33%250 g
  • mascarpone250 g
  • cukier puder60 g
  • laska wanilii1 szt.
  • sok z cytryny1 szt.

Dekoracja:

  • w sezonie owoce leśne
  • kasza jaglana
  • ptysie karmelizowane 10 szt.

Kasza jaglana:

  • kasza jaglana ekspandowana 20 g
  • cukier puder30 g

Krem z czarnej porzeczki:

Compotée z czarnej porzeczki i malin:

  • purée z czarnej porzeczki100 g
  • purée malinowe100 g
  • cukier50 g
  • pektyna3 g

Technika wykonania

Ciasto francuskie odwrócone

Ciasto francuskie odwrócone rozwałkuj i nadaj mu kształt koła o średnicy 21 cm i grubości 3 mm. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz ciasto przez 15 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Zwiększ temperaturę pieca do 220°C, włóż ciasto z powrotem i piecz jeszcze przez 3 minuty.

Krem z czarnej porzeczki

Purée z czarnej porzeczki podgrzej do temperatury 80°C. Dodaj żelatynę, sól, czekoladę i margarynę Maestra Kremowa White MB. Całość zmiksuj. Gdy krem będzie miał temperaturę 30°C połącz go z ubitą śmietaną.

Kompot

Zagotuj purée porzeczkowe i malinowe z porcją cukru i pektyn.

Krem chantilly: przepis

Ubij śmietanę z mascarpone, dodając cukier i laskę wanilii.

Wykończenie ciasta

Na kole z ciasta francuskiego ułóż na około ptysie, krem z czarnej porzeczki, krem Chantilly i comptée. Całość dekoruj owocami leśnymi, ptysiami i kaszą jaglaną.

kremylistkująceparzone

Inne przepisy z tej kategorii