Ciasto saint-honoré z kremem z czarnej porzeczki oraz kremem chantilly

Ciasto saint-honoré z kremem z czarnej porzeczki oraz kremem chantilly.
Przygotowane po raz pierwszy w połowie XIX w. w paryskiej cukierni Chiboust, ciasto saint-honoré, swoją nazwę zawdzięcza patronowi francuskich piekarzy i cukierników Św. Honoriuszowi. Nie oznacza to jednak, że nie można się pokusić o jego popularyzację w naszych rodzimych cukierniach. Zachęcamy do skorzystania z autorskiego przepisu Thierry’ego Ayel.

Receptura

Ciasto francuskie odwrócone 250 g:

Ciasto nr 1:

Maestra Puff Pastry Delicate NH MB 375 g
mąka 45075 g
mąka 55075 g

Ciasto nr 2:

Maestra Puff Pastry Delicate NH MB 110 g
woda150 ml
sól15 g
mąka 450175 g
mąka 550175 g
cukier puder100 g

Krem chantilly:

śmietana 33%250 g
mascarpone250 g
cukier puder60 g
laska wanilii1 szt.
sok z cytryny1 szt.

Dekoracja:

w sezonie owoce leśne
kasza jaglana
ptysie karmelizowane10 szt.

Kasza jaglana:

kasza jaglana ekspandowana20 g
cukier puder30 g

Krem z czarnej porzeczki:

purée z czarnej porzeczki300 g
czekolada biała100 g
żelatyna10 g
margaryna Maestra Kremowa White MB 50 g
śmietana150 g
sól

Compotée z czarnej porzeczki i malin:

purée z czarnej porzeczki100 g
purée malinowe100 g
cukier50 g
pektyna3 g

Technika wykonania

Ciasto francuskie odwrócone

Ciasto francuskie odwrócone rozwałkuj i nadaj mu kształt koła o średnicy 21 cm i grubości 3 mm. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz ciasto przez 15 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i posyp cukrem pudrem. Zwiększ temperaturę pieca do 220°C, włóż ciasto z powrotem i piecz jeszcze przez 3 minuty.

Krem z czarnej porzeczki

Purée z czarnej porzeczki podgrzej do temperatury 80°C. Dodaj żelatynę, sól, czekoladę i margarynę Maestra Kremowa White MB. Całość zmiksuj. Gdy krem będzie miał temperaturę 30°C połącz go z ubitą śmietaną.

Kompot

Zagotuj purée porzeczkowe i malinowe z porcją cukru i pektyn.

Krem chantilly: przepis

Ubij śmietanę z mascarpone, dodając cukier i laskę wanilii.

Wykończenie ciasta

Na kole z ciasta francuskiego ułóż na około ptysie, krem z czarnej porzeczki, krem Chantilly i comptée. Całość dekoruj owocami leśnymi, ptysiami i kaszą jaglaną.

kremylistkująceparzone

Inne przepisy z tej kategorii

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski