Ciasto z owocami na biszkopcie wiedeńskim z kremem śmietankowym
Delikatny, maślany biszkopt, owoce i pyszny, lekki krem – przepis na to ciasto z owocami jest bardzo prosty. Diabeł jednak tkwi w szczegółach. To dzięki połączeniu trzech najwyższej jakości składników, nasze ciasto jest tak wyjątkowe, a jego przygotowanie łatwe i szybkie.
Receptura
Krem Prima waniliowy z serkiem mascarpone z nutą pomarańczy
- Prima Kreemi White SG zobacz500 g
- serek mascarpone 125 g
- pasta waniliowa50 g
- likier cointreau 20 g
*według wskazań producenta lub gustu klienta
Biszkopt wiedeński:
- jaja150 g
- cukier kryształ90 g
- mąka pszenna150 g
- woda45 g
- Olej z Esencją Masła zobacz45 g
- płatki migdałowe30 g
Technika wykonania
Krem waniliowy z serkiem mascarpone z nutą pomarańczy
Prima Kreemi White SG i serek mascarpone ubij za pomocą rózgi na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy. Pod koniec dodaj pastę waniliową i likier.
Biszkopt wiedeński
Ubij pianę z białek z cukrem. Pod koniec ubijania połącz masę delikatnie z żółtkami.
Mąkę połącz z proszkiem i migdałami, a wodę z olejem. Dodawaj naprzemiennie do ubitej piany, bardzo krótko miksując, aby ciasto nie opadło.
Przelej do rantu 16cm i piecz ok. 50 min w temperaturze 150°C.
Składanie ciasta
Biszkopt pokrój na trzy blaty. Każdy blat delikatnie nakrop, przełóż kremem. Górną warstwę udekoruj świeżymi owocami, zażeluj. Schłodź.