Croque-monsieur
Wytrawne gofry z beszamelem i szynką z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na urozmaicenie oferty. Zachęcamy do skorzystania z autorskiej receptury Thierry’ego Ayel.
Receptura
Ciasto francuskie expresowe:
- mąka 450250 g
- mąka 550250 g
- woda250 ml
- sól10 g
- margaryna Maestra Puff Pastry Intenso NH MB zobacz400 g
Sos béchamel:
- mleko 1 l
- masło100 g
- mąka 450100 g
- sól
- gałka muszkatołowa
Dodatki:
- plastry szynki gotowanej
- ser żółty tarty
Technika wykonania
Ciasto francuskie ekspresowe:
Mąki typu 450 i 550 przesiej do miski. Rozpuść margarynę Maestra Puff Pastry Intenso NH MB i wlej ją do miski z mąką. Dodaj wodę i sól. Całość wymieszaj razem i zagnieć. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto zawiń 4 razy pojedynczo.
Zawijanie pojedyncze:
Przepis na sos beszamelowy
W rondelku rozpuść powoli masło. Dosyp przesianą mąkę. Mieszaj całość, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a grudki rozpuściły się. Gdy masa stanie się jednolita, powoli dolewaj mleko cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje dopraw go solą i gałką muszkatołową, gotuj przez 5 minut.
Croque-Monsieur - jak wykonać?
Rozwałkuj ciasto francuskie na grubość 2-3 mm. Wykrawaj kwadraty o boku 12 cm i grilluj je przez 3-4 minuty. Każdy z kwadratów polej sosem béchamel, a na nim układaj plasterki szynki. Całość obsyp wiórkami startego sera żółtego. Tak przygotowany kwadrat przykryj następnym, a jego wierzch posmaruj syropem cukrowym (wodę zagotuj z cukrem) i przełóż na ruszt.