Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Faworki (chrusty)

Faworki (chrusty) - Banner

Faworki, czyli chrust, to idealna karnawałowa alternatywa dla pączków. Trudno wyobrazić sobie bez nich tłusty czwartek. Nazwa „faworki” pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, oznaczającego wąską wstążeczkę. Z kolei nazwa „chrust” ma typowo słowiańskie pochodzenie. Faworki bowiem muszą odznaczać się wyjątkową kruchością, tak jak chrust zbierany w lesie.

Receptura

Faworki:

Technika wykonania

Do maszyny z mieszadłem ślimakowym wsyp przesianą mąkę, cukier puder, dodaj żółtka, sól, spirytus, śmietanę (śmietaną regulujesz gęstość ciasta), miękką margarynę. Dobrze wyrabiaj na jednolitą masę, tak długo, aż masa będzie miękka i elastyczna (mieszaj, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza).

Ciasto przykryj, dobrze schłodź.

Z ciasta rozwałkuj, najcieniej jak się da (od tego zależy delikatność i kruchość faworków), prostokąt i za pomocą radełka wycinaj romby o wymiarach mniej więcej 3/8 cm. W każdym rombie zrób na środku nacięcie. Każdy faworek przełóż przez otwór w środku.

Smaż na rozgrzanej fryturze w temp. około 175 - 180°C, na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniczku. Udekoruj cukrem pudrem.

smażonekarnawał

Inne przepisy z tej kategorii