Faworki (chrusty)
Faworki, czyli chrust, to idealna karnawałowa alternatywa dla pączków. Trudno wyobrazić sobie bez nich tłusty czwartek. Nazwa „faworki” pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, oznaczającego wąską wstążeczkę. Z kolei nazwa „chrust” ma typowo słowiańskie pochodzenie. Faworki bowiem muszą odznaczać się wyjątkową kruchością, tak jak chrust zbierany w lesie.
Receptura
Faworki:
- mąka pszenna2400 g
- żółtka1300 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB 80% zobacz200 g
- gęsta śmietana 18% 750 g
- cukier puder200 g
- spirytus 3 łyżki
- sól4 szczypty
Do smażenia:
Technika wykonania
Do maszyny z mieszadłem ślimakowym wsyp przesianą mąkę, cukier puder, dodaj żółtka, sól, spirytus, śmietanę (śmietaną regulujesz gęstość ciasta), miękką margarynę. Dobrze wyrabiaj na jednolitą masę, tak długo, aż masa będzie miękka i elastyczna (mieszaj, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza).
Ciasto przykryj, dobrze schłodź.
Z ciasta rozwałkuj, najcieniej jak się da (od tego zależy delikatność i kruchość faworków), prostokąt i za pomocą radełka wycinaj romby o wymiarach mniej więcej 3/8 cm. W każdym rombie zrób na środku nacięcie. Każdy faworek przełóż przez otwór w środku.
Smaż na rozgrzanej fryturze w temp. około 175 - 180°C, na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniczku. Udekoruj cukrem pudrem.