Jak wykonać kruche ciasto typu Sablée?
- Tłuszcz o temperaturze pokojowej ubij w mikserze razem z cukrem pudrem i solą.
- Przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą, następnie połącz z masą tłuszczowo – cukrową.
- Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj łamaną szpatułą na grubość 5 mm.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 10 – 12 min., aż do uzyskania koloru orzecha laskowego na całej powierzchni.
- Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Jak wykonać ciasto drożdżowe Babà?
- Połącz mąkę, drożdże, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i ziarna wanilii w mikserze planetarnym przez około 20 – 30 min. i stopniowo dodawaj jajka.
- Po całkowitym wymieszaniu dodaj zimny tłuszcz pocięty w kostkę i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, gładkiego, mocnego, ale bardzo elastycznego ciasta.
- Przenieś masę do pojemnego naczynia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 20 – 30 min. w temperaturze między 25°C a 30°C.
- Wyrośnięte ciasto przerób i schłodź.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm.
- Piecz w piekarniku podgrzanym do 190°C przez 15 min.
- Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Jak zrobić krem cytrynowy?
- Utrzyj cukier ze skórką cytryny.
- W garnku dodaj wodę, sok z cytryny, jajka, utarty cukier ze skórką i podgrzewaj do momentu uzyskania temperatury 82°C.
- Przefiltruj krem używając sitka i wlej do miksera zawierającego pokrojone na kawałeczki masło, a następnie ubij na gładką masę na niskich obrotach.
- Przykryj szczelnie folią i szybko schłodź.
Jak zrobić galaretkę porzeczkową?
- Namocz żelatynę.
- Podgrzej część miąższu porzeczkowego z cukrem do temperatury 30°C.
- Wlej rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
- Dodaj pozostałą część miąższu.
- Zamieszaj i schłodź.
Wykonanie nakropki owocowej
- Doprowadź do wrzenia wodę z cukrem.
- Kiedy syrop ochłodzi
Składanie ciasta Marcelina – krok po kroku
- Przygotuj dekoracje z czekolady. Czekoladę roztop w mikrofalówce, wylej na arkusz folii cukierniczej i wyrównaj za pomocą łamanej szpatułki, tworząc bardzo cienką warstwę. Odczekaj, aż zacznie się krystalizować i wtedy potnij ją nożem o gładkim ostrzu w równe trójkąty, a następnie zroluj folię tak, aby formy się zagięły i zostaw je do zastygnięcia w lodówce.
- Na dnie formy ułóż ciasto, wylej cienką warstwę galaretki i schłodź. Ułóż na wierzchu warstwę ciasta drożdżowego babà, zwilż nakropką z owoców cytrusowych i kontynuuj, układając warstwę kremu cytrynowego o grubości 2 mm, a następnie odstaw do stężenia. Ułóż kolejną warstwę z galaretki i następnie kremu cytrynowego. Przeprowadź tę samą czynność z galaretką porzeczkową i kremem cytrynowym po raz trzeci i odstaw do stężenia.
- Pokrój cytrynę na cienkie kawałki (grubość 2 – 3 mm), ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posyp cukrem pudrem i susz w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 15 – 20 min.
- Kiedy ciasto będzie całkowicie zmrożone, wyciągnij je delikatnie z formy, ułóż na kracie do glazurowania i oblej neutralnym żelem. Wykończ deser dekorując go kawałkami cytryny, świeżymi porzeczkami i wcześniej przygotowanymi dekoracjami z czekolady.