Przepis na ciasto Marcelina

Przepis na ciasto Marcelina.
MARCELLINA to ciasto, które włoski Mistrz Cukiernictwa Francesco Elmi przygotowałz myślą o swojej ukochanej mamie. Jak zwykle w przypadku Francesco jest to połączenie tradycji, którą bardzo ceni, z nowoczesnością.

Receptura

Kruche ciasto typu sablée:

mąka pszenna typu 00 W 160100 g
mąka kukurydziana15 g
cukier puder50 g
masło / margaryna Maestra Cukiernicza MB 130 g
sól

Ciasto drożdżowe Babà:

mąka pszenna typu 00 W 380-400415 g
jajka500 g
cukier kryształ60 g
sól8 g
drożdże15 g
laska wanilii1 szt.
skórka z połówki cytryny
masło / margaryna Maestra Cukiernicza MB 135 g

Krem cytrynowy:

cukier kryształ120 g
skórka z cytryny1 szt.
woda20 g
sok z cytryny70 g
jajka110 g
masło180 g

Galaretka porzeczkowa:

pulpa porzeczka czerwona250 g
cukier50 g
żelatyna5 g
woda25 g

Nakropka owocowa:

sok z owoców cytrusowych45 g
woda130 g
cukier125 g

Wykończenie:

biała czekolada 33%50 g
świeże czerwone porzeczki
suszona cytryna
żel neutralny

Technika wykonania

Jak wykonać kruche ciasto typu Sablée?

  • Tłuszcz o temperaturze pokojowej ubij w mikserze razem z cukrem pudrem i solą.
  • Przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą, następnie połącz z masą tłuszczowo – cukrową.
  • Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj łamaną szpatułą na grubość 5 mm.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 10 – 12 min., aż do uzyskania koloru orzecha laskowego na całej powierzchni.
  • Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Jak wykonać ciasto drożdżowe Babà?

  • Połącz mąkę, drożdże, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i ziarna wanilii w mikserze planetarnym przez około 20 – 30 min. i stopniowo dodawaj jajka.
  • Po całkowitym wymieszaniu dodaj zimny tłuszcz pocięty w kostkę i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, gładkiego, mocnego, ale bardzo elastycznego ciasta.
  • Przenieś masę do pojemnego naczynia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 20 – 30 min. w temperaturze między 25°C a 30°C.
  • Wyrośnięte ciasto przerób i schłodź.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm.
  • Piecz w piekarniku podgrzanym do 190°C przez 15 min.
  • Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Jak zrobić krem cytrynowy?

  • Utrzyj cukier ze skórką cytryny.
  • W garnku dodaj wodę, sok z cytryny, jajka, utarty cukier ze skórką i podgrzewaj do momentu uzyskania temperatury 82°C.
  • Przefiltruj krem używając sitka i wlej do miksera zawierającego pokrojone na kawałeczki masło, a następnie ubij na gładką masę na niskich obrotach.
  • Przykryj szczelnie folią i szybko schłodź.

Jak zrobić galaretkę porzeczkową?

  • Namocz żelatynę.
  • Podgrzej część miąższu porzeczkowego z cukrem do temperatury 30°C.
  • Wlej rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
  • Dodaj pozostałą część miąższu.
  • Zamieszaj i schłodź.

Wykonanie nakropki owocowej

  • Doprowadź do wrzenia wodę z cukrem.
  • Kiedy syrop ochłodzi

Składanie ciasta Marcelina – krok po kroku

  • Przygotuj dekoracje z czekolady. Czekoladę roztop w mikrofalówce, wylej na arkusz folii cukierniczej i wyrównaj za pomocą łamanej szpatułki, tworząc bardzo cienką warstwę. Odczekaj, aż zacznie się krystalizować i wtedy potnij ją nożem o gładkim ostrzu w równe trójkąty, a następnie zroluj folię tak, aby formy się zagięły i zostaw je do zastygnięcia w lodówce.
  • Na dnie formy ułóż ciasto, wylej cienką warstwę galaretki i schłodź. Ułóż na wierzchu warstwę ciasta drożdżowego babà, zwilż nakropką z owoców cytrusowych i kontynuuj, układając warstwę kremu cytrynowego o grubości 2 mm, a następnie odstaw do stężenia. Ułóż kolejną warstwę z galaretki i następnie kremu cytrynowego. Przeprowadź tę samą czynność z galaretką porzeczkową i kremem cytrynowym po raz trzeci i odstaw do stężenia.
  • Pokrój cytrynę na cienkie kawałki (grubość 2 – 3 mm), ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posyp cukrem pudrem i susz w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 15 – 20 min.
  • Kiedy ciasto będzie całkowicie zmrożone, wyciągnij je delikatnie z formy, ułóż na kracie do glazurowania i oblej neutralnym żelem. Wykończ deser dekorując go kawałkami cytryny, świeżymi porzeczkami i wcześniej przygotowanymi dekoracjami z czekolady.
Boże Narodzeniedekoracjedrożdżowekremykruchemusy

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą