Przepis na ciasto Marcelina
MARCELLINA to ciasto, które włoski Mistrz Cukiernictwa Francesco Elmi przygotowałz myślą o swojej ukochanej mamie. Jak zwykle w przypadku Francesco jest to połączenie tradycji, którą bardzo ceni, z nowoczesnością.
Receptura
Kruche ciasto typu sablée:
- mąka pszenna typu 00 W 160 100 g
- mąka kukurydziana 15 g
- cukier puder 50 g
- masło / margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz130 g
- sól
Ciasto drożdżowe Babà:
- mąka pszenna typu 00 W 380-400415 g
- jajka 500 g
- cukier kryształ 60 g
- sól8 g
- drożdże 15 g
- laska wanilii 1 szt.
- skórka z połówki cytryny
- masło / margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz135 g
Krem cytrynowy:
- cukier kryształ 120 g
- skórka z cytryny 1 szt.
- woda 20 g
- sok z cytryny 70 g
- jajka 110 g
- masło180 g
Galaretka porzeczkowa:
- pulpa porzeczka czerwona 250 g
- cukier 50 g
- żelatyna 5 g
- woda25 g
Nakropka owocowa:
- sok z owoców cytrusowych 45 g
- woda 130 g
- cukier125 g
Wykończenie:
- biała czekolada 33% 50 g
- świeże czerwone porzeczki
- suszona cytryna
- żel neutralny
Technika wykonania
Jak wykonać kruche ciasto typu Sablée?
Tłuszcz o temperaturze pokojowej ubij w mikserze razem z cukrem pudrem i solą.
Przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą, następnie połącz z masą tłuszczowo – cukrową.
Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj łamaną szpatułą na grubość 5 mm.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 10 - 12 min., aż do uzyskania koloru orzecha laskowego na całej powierzchni.
Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Jak wykonać ciasto drożdżowe Babà?
Połącz mąkę, drożdże, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i ziarna wanilii w mikserze planetarnym przez około 20 - 30 min. i stopniowo dodawaj jajka.
Po całkowitym wymieszaniu dodaj zimny tłuszcz pocięty w kostkę i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, gładkiego, mocnego, ale bardzo elastycznego ciasta.
Przenieś masę do pojemnego naczynia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 20 - 30 min. w temperaturze między 25°C a 30°C.
Wyrośnięte ciasto przerób i schłodź.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm.
Piecz w piekarniku podgrzanym do 190°C przez 15 min.
Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Jak zrobić krem cytrynowy?
Utrzyj cukier ze skórką cytryny.
W garnku dodaj wodę, sok z cytryny, jajka, utarty cukier ze skórką i podgrzewaj do momentu uzyskania temperatury 82°C.
Przefiltruj krem używając sitka i wlej do miksera zawierającego pokrojone na kawałeczki masło, a następnie ubij na gładką masę na niskich obrotach.
Przykryj szczelnie folią i szybko schłodź.
Jak zrobić galaretkę porzeczkową?
Namocz żelatynę.
Podgrzej część miąższu porzeczkowego z cukrem do temperatury 30°C.
Wlej rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
Dodaj pozostałą część miąższu.
Zamieszaj i schłodź.
Wykonanie nakropki owocowej
Doprowadź do wrzenia wodę z cukrem.
Kiedy syrop ochłodzi
Składanie ciasta Marcelina - krok po kroku
Przygotuj dekoracje z czekolady. Czekoladę roztop w mikrofalówce, wylej na arkusz folii cukierniczej i wyrównaj za pomocą łamanej szpatułki, tworząc bardzo cienką warstwę. Odczekaj, aż zacznie się krystalizować i wtedy potnij ją nożem o gładkim ostrzu w równe trójkąty, a następnie zroluj folię tak, aby formy się zagięły i zostaw je do zastygnięcia w lodówce.
Na dnie formy ułóż ciasto, wylej cienką warstwę galaretki i schłodź. Ułóż na wierzchu warstwę ciasta drożdżowego babà, zwilż nakropką z owoców cytrusowych i kontynuuj, układając warstwę kremu cytrynowego o grubości 2 mm, a następnie odstaw do stężenia. Ułóż kolejną warstwę z galaretki i następnie kremu cytrynowego. Przeprowadź tę samą czynność z galaretką porzeczkową i kremem cytrynowym po raz trzeci i odstaw do stężenia.
Pokrój cytrynę na cienkie kawałki (grubość 2 - 3 mm), ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posyp cukrem pudrem i susz w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 15 - 20 min.
Kiedy ciasto będzie całkowicie zmrożone, wyciągnij je delikatnie z formy, ułóż na kracie do glazurowania i oblej neutralnym żelem. Wykończ deser dekorując go kawałkami cytryny, świeżymi porzeczkami i wcześniej przygotowanymi dekoracjami z czekolady.