Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na ciasto Marcelina

Przepis na ciasto Marcelina - Banner

MARCELLINA to ciasto, które włoski Mistrz Cukiernictwa Francesco Elmi przygotowałz myślą o swojej ukochanej mamie. Jak zwykle w przypadku Francesco jest to połączenie tradycji, którą bardzo ceni, z nowoczesnością.

Receptura

Kruche ciasto typu sablée:

Ciasto drożdżowe Babà:

Krem cytrynowy:

  • cukier kryształ 120 g
  • skórka z cytryny 1 szt.
  • woda 20 g
  • sok z cytryny 70 g
  • jajka 110 g
  • masło180 g

Galaretka porzeczkowa:

  • pulpa porzeczka czerwona 250 g
  • cukier 50 g
  • żelatyna 5 g
  • woda25 g

Nakropka owocowa:

  • sok z owoców cytrusowych 45 g
  • woda 130 g
  • cukier125 g

Wykończenie:

  • biała czekolada 33% 50 g
  • świeże czerwone porzeczki
  • suszona cytryna
  • żel neutralny

Technika wykonania

Jak wykonać kruche ciasto typu Sablée?

  • Tłuszcz o temperaturze pokojowej ubij w mikserze razem z cukrem pudrem i solą.

  • Przesiej mąkę pszenną i kukurydzianą, następnie połącz z masą tłuszczowo – cukrową.

  • Wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj łamaną szpatułą na grubość 5 mm.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 10 - 12 min., aż do uzyskania koloru orzecha laskowego na całej powierzchni.

  • Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej.

Jak wykonać ciasto drożdżowe Babà?

  • Połącz mąkę, drożdże, cukier, sól, skórkę otartą z cytryny i ziarna wanilii w mikserze planetarnym przez około 20 - 30 min. i stopniowo dodawaj jajka.

  • Po całkowitym wymieszaniu dodaj zimny tłuszcz pocięty w kostkę i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, gładkiego, mocnego, ale bardzo elastycznego ciasta.

  • Przenieś masę do pojemnego naczynia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 20 - 30 min. w temperaturze między 25°C a 30°C.

  • Wyrośnięte ciasto przerób i schłodź.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm.

  • Piecz w piekarniku podgrzanym do 190°C przez 15 min.

  • Wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Jak zrobić krem cytrynowy?

  • Utrzyj cukier ze skórką cytryny.

  • W garnku dodaj wodę, sok z cytryny, jajka, utarty cukier ze skórką i podgrzewaj do momentu uzyskania temperatury 82°C.

  • Przefiltruj krem używając sitka i wlej do miksera zawierającego pokrojone na kawałeczki masło, a następnie ubij na gładką masę na niskich obrotach.

  • Przykryj szczelnie folią i szybko schłodź.

Jak zrobić galaretkę porzeczkową?

  • Namocz żelatynę.

  • Podgrzej część miąższu porzeczkowego z cukrem do temperatury 30°C.

  • Wlej rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.

  • Dodaj pozostałą część miąższu.

  • Zamieszaj i schłodź.

Wykonanie nakropki owocowej

  • Doprowadź do wrzenia wodę z cukrem.

  • Kiedy syrop ochłodzi

Składanie ciasta Marcelina - krok po kroku

  • Przygotuj dekoracje z czekolady. Czekoladę roztop w mikrofalówce, wylej na arkusz folii cukierniczej i wyrównaj za pomocą łamanej szpatułki, tworząc bardzo cienką warstwę. Odczekaj, aż zacznie się krystalizować i wtedy potnij ją nożem o gładkim ostrzu w równe trójkąty, a następnie zroluj folię tak, aby formy się zagięły i zostaw je do zastygnięcia w lodówce.

  • Na dnie formy ułóż ciasto, wylej cienką warstwę galaretki i schłodź. Ułóż na wierzchu warstwę ciasta drożdżowego babà, zwilż nakropką z owoców cytrusowych i kontynuuj, układając warstwę kremu cytrynowego o grubości 2 mm, a następnie odstaw do stężenia. Ułóż kolejną warstwę z galaretki i następnie kremu cytrynowego. Przeprowadź tę samą czynność z galaretką porzeczkową i kremem cytrynowym po raz trzeci i odstaw do stężenia.

  • Pokrój cytrynę na cienkie kawałki (grubość 2 - 3 mm), ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posyp cukrem pudrem i susz w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 15 - 20 min.

  • Kiedy ciasto będzie całkowicie zmrożone, wyciągnij je delikatnie z formy, ułóż na kracie do glazurowania i oblej neutralnym żelem. Wykończ deser dekorując go kawałkami cytryny, świeżymi porzeczkami i wcześniej przygotowanymi dekoracjami z czekolady.

dekoracjedrożdżowekremymusykrucheBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii