Ciasto podstawowe
Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę w maszynie – 2 minuty na wolnych obrotach, a następnie 4 na szybkich. Schłodź przez około 20-30 minut w temp. 5°C.
Ciasto francuskie
Ciasto podstawowe rozwałkuj na kwadrat. Na środku połóż margarynę, załóż brzegi ciasta podstawowego, szczelnie okrywając margarynę. Rozwałkuj na prostokąt o grubości około 8 mm. Złóż na trzy.
Obróć o 90°. Rozwałkuj ponownie na prostokąt około 8 mm grubości. Złóż na cztery.

Schłodź przez około 30 minut w temp. 5 °C Po schłodzeniu ponownie rozwałkuj i złóż na 3. Obróć o 90°. Rozwałkuj i złóż na 4. Schłodź. Rozwałkuj do odpowiedniej grubości.
Krem waniliowy
Zagotuj mleko z wanilią (przekrój na pół, wyskrob ziarenka i dodaj do mleka wraz ze strąkiem), odstaw na kilka minut, a następnie wyjmij strąk. Ubij żółtka i cukier, aż mieszanina stanie się biała. Dodaj mąkę kukurydzianą i mąkę pszenną w ostatniej fazie ubijania. Wlej połowę jeszcze gorącego mleka i zamieszaj mieszankę trzepaczką. Tak powstałą mieszaninę wlej do rondla z resztą mleka i postaw na małym ogniu, aż zgęstnieje, nie przerywając ubijania. Zdejmij z ognia, nałóż folię tak, aby przylegała do kremu (zapobiegnie tworzenia się kożucha) i ostudź.
Krem migdałowy
Włóż zmiękczone masło do miski, dodaj cukier i za pomocą rózgi utrzyj na jednolitą masę. Ucierając dodawaj po kolei jaja. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj likier, a na koniec proszek migdałowy, dobrze wymieszaj.
Nadzienie frangipane
Dodaj i delikatnie wymieszaj krem waniliowy z kremem migdałowym, tak aby uzyskać jednorodny krem.
Wykończenie
Rozwałkuj cienko ciasto francuskie, wytnij dwa koła. Na pierwszym krążku rozłóż krem frangipane do ok. 1,5 cm od brzegu, dodaj fasolę, lekko zwilż brzeg pierwszego krążka, aby oba krążki się skleiły. Przykryj drugim kołem. Sklej dwa krążki, naciskając czubkiem palca wskazującego dookoła ciasta równo z nadzieniem, odetnij nadmiar ciasta. Następnie ostrym nożykiem – żyletką wytnij na górnej warstwie ciasta wzór. Wymieszaj żółtko z odrobiną wody i posmaruj ciasto. Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut. Wyciągnij z lodówki i ponownie posmaruj drugą warstwą mieszanki jajko/woda, i raz jeszcze odstaw na 30 minut do lodówki.
Wypiekanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Piecz 10 minut w 200°C, następnie 20-30 minut w 180°C, obserwując pieczenie.