Regionalne inspiracje – przepis na Gniazdka poznańskie
Sprawdź naszą kolejną inspirację z cyklu przepisów regionalnych, tym razem na gniazdka poznańskie. Zależnie od regionu Polski możemy spotkać się z różnymi nazwami tych słodkości. W Wielkopolsce najczęściej mówi się na nie gniazdka poznańskie. Często nazywane są również pączkami hiszpańskimi oraz wiedeńskimi, ponieważ popularne są nie tylko w naszym kraju. Przez niektórych pospolicie nazywane są po prostu gniazdkami lub wianuszkami.
Gniazdka są niezwykle lekkim i delikatnym deserem. Choć ciasto parzone nie zawiera cukru, to obfita porcja pomady sprawia, że są bardzo słodkie.
Podczas smażenia w głębokim tłuszczu, ciasto parzone rośnie jak szalone, dlatego ważne jest, aby w środku wyrobu zostawić odpowiednią przestrzeń, aby wyglądem przypominał zgrabne gniazdko. Niezależnie jednak od walorów estetycznych, ich smak wynagradza wszystko. Poznajcie naszą recepturę!
Receptura
Gniazdka poznańskie:
- mąka pszenna500 g
- woda500 g
- margaryna Qualita 80% zobacz250 g
- sól1 łyżeczka
- jaja10-15 szt.
Wykończenie:
- pomada wodna
Do smażenia:
Technika wykonania
Mąkę przesiej. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i margarynę, doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszaniny dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Całość przez ok. 3-6 min trzymaj na ogniu, stale mieszając, aby zapobiec przypaleniu do momentu, aż masa będzie gładka, szklista, straci zapach surowizny, zacznie odchodzić od brzegu naczynia. Schłodź zaparzoną mąkę do temperatury ok.70℃.
Po schłodzeniu stopniowo dodawaj jaja, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
TIP:
ciasto o zbyt sztywnej konsystencji – mała objętość wyrobów
ciasto o luźnej, wolnej konsystencji – rozlewanie się wyrobów i niezachowanie kształtów
Za pomocą worka cukierniczego z końcówką formuj okrągłe oponki bezpośrednio na papier silikonowy.
Uformowane ciastka przenieś do smażalnika. Smażyć w temp. ok 170°C, do uzyskania złotego odcienia.
Wykończ pomadą wodną.