Idealne pierniczki
Pierniki to pyszne i piękne ciastka. Bez nich mało kto wyobraża sobie udane święta. Oprócz słodkiej przekąski coraz częściej stanowią też wspaniały pomysł na prezent czy ozdobę choinki.Drobne, udekorowane w wyjątkowy sposób pierniczki w kształcie gwiazdek, mikołajów czy aniołków, to towar niezwykle pożądany. Jest to świetny sposób na pozyskanie nowych odbiorców i przywiązania ich do cukierni - kiedy już przyjdą, kupią nie tylko pierniki.
Receptura
Pierniki:
- miód400 g
- cukier kryształ225 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz200 g
- woda 83 g
- czekolada deserowa 100 g
- mąka pszenna1000 g
- przyprawa piernikowa 25 g
- soda 7 g
Technika wykonania
W naczyniu umieść miód, cukier, margarynę, wodę – zagotuj. Przestudź około 5 -10 minut. Wsyp czekoladę, wymieszaj - do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Suche składniki wsyp do kociołka, następnie wlej przestudzoną płynną masę. Połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i schładzaj w temp. 5 - 8˚C przez około 12 godzin. Następnie rozwałkuj je na pożądaną grubość, wycinaj różnorodne kształty i upiecz.