Jak przygotować biszkopt?
Oddziel białka od żółtek. W jednej misce ubij białka na sztywną pianę, dodając do nich stopniowo cukier. Ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
W drugiej misce wymieszaj żółtka z wodą, budyniem i około ⅓ mąki, używając rózgi.
Dodaj do masy resztę mąki oraz ubite na sztywno białka z cukrem i delikatnie wymieszaj. Mieszaj szybko, ale ostrożnie, uważając, żeby masa się nie rozdzieliła.
Napełnij masą worek cukierniczy z okrągłą końcówką i szprycuj biszkopty o średnicy około 3,5 cm na pergaminie.
Piecz powoli w 180°C na złoty kolor.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie posmaruj powierzchnię ciepłą ciemną czekoladą.
Jak przygotować krem z ciemnej czekolady?
W garnku zagotuj wodę, kakao, sól, mąkę sojową, cukier, cały czas mieszając. Zdejmij z gorącej płyty, wsyp czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
Schłodź w lodówce pod przykryciem. Po schłodzeniu ubij ze zmiękczonym masłem na puszystą konsystencję śmietanki. Napełnij masą worek cukierniczy ze specjalną rurką przeznaczoną właśnie do tego rodzaju ciasta – końcówka, która po wyszprycowaniu kremu zostawi w środku dziurkę.
Na biszkopty oblane czekoladą szprycuj krem, a następnie odstaw do lodówki do stężenia.
Wykończenie
Dobrze schłodzone korpusy napełnij ostrożnie nadzieniem likierowym. Za pomocą worka cukierniczego zamknij otwór pozostałym kremem. Dobrze schłodź.
Bardzo dobrze schłodzone ciastko mocz w ciepłej czekoladzie i lekko posypuj pokruszonymi ziarnami kakaowca.
Obserwuj naszą stronę i wyczekuj kolejnych przepisów z cyklu Regionalne Inspiracje, które mogą idealnie dopełnić Twoją cukierniczą i piekarniczą ofertę!