Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Alternatywne wypieki. Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej dla wegan bez klasycznego białego cukru.

Alternatywne wypieki. Jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej dla wegan bez klasycznego białego cukru. - Image

Proste i smaczne ciasto a’la sernik, którym będą mogli się raczyć także weganie, to propozycja, którą warto włączyć do oferty cukierni. Jak je przygotować? Czym zastąpić produkty nabiałowe? Sprawdź jak przygotować ciasto na bazie kaszy jaglanej.

Receptura

Orzechowy spód:

  • prażone orzechy laskowe300 g
  • kakao15 g
  • płynny olej kokosowy5 g
  • daktyle100 g

Masa jaglana:

  • kasza jaglana225 g
  • woda550 ml
  • sól szczypta
  • cukier kokosowy100 g
  • wiórki kokosowe 100 g
  • olej kokosowy30 g
  • mleko kokosowe o zawartości 85% kokosa i 18% tłuszczu300 g
  • agar⅓ łyżeczki
  • laska wanilii½
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z ½ cytryny

Technika wykonania

Orzechowy spód do ciasta

Daktyle namocz we wrzątku przez ok. 30 minut. Upraż orzechy na suchej patelni, poczekaj aż ostygną i pozbaw je łuski. Ostudzone orzechy rozdrobnij w blenderze kielichowym na mąkę i wymieszaj z kakao. Dodaj odsączone daktyle i olej kokosowy, ponownie wymieszaj – w blenderze kielichowym. Masę orzechową równomiernie rozłóż na spodzie formy, wyrównaj łyżką. Gotowy spód włóż do lodówki na min. 30 minut.

Żarówka

Tip Akademii Mistrza:Spód możesz przygotować z dowolnych orzechów, np. migdałów, orzechów włoskich, ziaren słonecznika lub granoli. Smak urozmaici dodatek suszonej żurawiny lub śliwki.

Masa z kaszy jaglanej do ciasta

Mleko kokosowe schłodź w lodówce przez 24 godz., odlej wodę kokosową. Kaszę jaglaną zalej gorącą wodą, wymieszaj, przepłucz pod bieżącą wodą, do momentu, aż woda będzie czysta. Odsączoną kaszę zalej ciepłą wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – do czasu wchłonięcia się wody. Przełóż do naczynia, w którym będzie później blendowana i wystudź. Wiórki kokosowe włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C, upraż na złoty kolor – przez ok. 5 minut (uważaj, żeby się nie przypaliły!).

Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj agar, wanilię i cukier kokosowy – całość dobrze rozmieszaj. Zagotuj i gotuj przez 1 minutę. Ważne, aby agar nie utworzył grudek. Gorące mleko dodaj do kaszy jaglanej razem ze skórką z cytryny i wiórkami kokosowymi. Całość zmiksuj na gładką masę. Gorącą masę wylej na schłodzony spód. Poczekaj, aż przestanie parować, włóż do lodówki na ok. 12 godzin.

Dekoracja sernika

Wykończenie – dekoracja

Do jagielnika pasuje zarówno polewa czekoladowa, jak i zasmażane sezonowe lub mrożone owoce np. maliny, wiśnie lub czarna porzeczka. Świetną dekoracją będą prażone orzechy, płatki migdałów lub chipsy kokosowe.

bezglutenowesernikiwegańskie

Inne przepisy z tej kategorii