Jagodzianka na bogato z prażonymi migdałami

Jagodzianka na bogato z prażonymi migdałami
Sezon na jagody trwa krótko, a jagodzianki to słodka przekąska, którą kochają niemal wszyscy, szczególnie najmłodsi klienci. Zaklęty w niej smak lata sprawia, że w sezonie jest to jeden z najlepiej sprzedających się wyrobów cukierniczych.

Receptura

Ciasto drożdżowe:

mleko250 g
drożdże (świeże)25 g
margaryna Qualita 80% 120 g
mąka pszenna500 g
cukier kryształ50 g
jajko1 szt.
sólszczypta

Technika wykonania

Jak zrobić jagodzianki?

Przygotuj ciasto drożdżowe – możesz zastosować metodę jedno lub dwu- fazową. Ciasto podziel na kęsy 60 g surowego ciasta drożdżowego + 25 g jagód (samych lub z cukrem).

Zawiń drożdżówki tak, aby jagody nie wydostały się na zewnątrz podczas pieczenia. Przed wsadzeniem do pieca posmaruj jagodziankę jajkiem rozbełtanym w mleku. Odpiekaj w temperaturze 175-180°C stopni przez 25 -35 minut.

Po upieczeniu, wykończ pomadą i posyp prażonymi migdałami.

drożdżowe

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegański makowiec

Wegański makowiec

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami