Muffiny z burakiem
Burak. Doskonale oczyszcza organizm, odmładza, walczy z anemią i poprawia odporność - to idealne warzywo na wiosenne przesilenie. Do tego ma cudownie słodki i delikatny smak. Nic dziwnego, że burak był jednym z trzech bohaterów warzywnych wypieków, przygotowywanych podczas tegorocznych targów Expo Sweet, przez Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego i technologa żywności ZT Kruszwica Jacka Ziębę. To często niedoceniane warzywo, które z powodzeniem mogłoby zagościć w cukiernictwie na dłużej. Jest naturalnie słodkie, nadaje wypiekom piękną rubinową barwę, zmieniając zwykłego muffina w wyjątkową dla oczu i podniebienia przekąskę.
Receptura
Muffiny z burakiem:
- Kruszwica Muffin1000 g
- Olej Maestro Świeżość zobacz350 g
- burak tarty mrożony200 g
- koncentrat z buraka „Krakus”150 g
- sok z buraka150 g
- orzech włoski drobny200 g
Technika wykonania
Buraki rozmroź i połącz ze wszystkimi składnikami poza orzechami. Miksuj przez około 3 minuty za pomocą mieszadła w kształcie liścia, do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodaj drobne orzechy włoskie i mieszaj jeszcze przez minutę na wolnych obrotach. Gotową masę przełóż za pomocą worka cukierniczego do papilotek i piecz w temp. 180 - 200°C, przez 30 - 40 min.
Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny ze szpinakiem i muffiny z marchewką.