Muffiny z marchewką
Ciasto marchewkowe już dawno podbiło polskie podniebienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by Polacy poznali i pokochali także marchewkowe muffiny. Tego delikatnego, naturalnie słodkiego, smakołyku, o pięknej pomarańczowej barwie, można było spróbować na stoisku Kruszwicy, na tegorocznych targach Expo Sweet. Muffiny z marchewką były jednym z trzech warzywnych wypieków, jakie poza klasycznymi słodkościami, przygotowywali na bieżąco Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski i technolog żywności ZT Kruszwica Jacek Zięba. Dziś mistrzowskim przepisem dzielą się ze wszystkimi przyjaciółmi i partnerami Akademii Mistrza.
Receptura
Muffiny z marchewką:
- Kruszwica Muffin1000 g
- Olej Maestro Świeżość zobacz400 g
- sok z marchwi400 g
- tarta marchew lub marchew w kostkach100 g
- dropsy czekoladowe100 g
Technika wykonania
Wszystkie składniki poza marchewką i dropsami umieść w malakserze i mieszaj za pomocą mieszadła w formie liścia przez około 3 minuty, do uzyskania gładkiej masy. Dodaj pozostałe składniki, mieszaj jeszcze przez minutę na bardzo wolnych obrotach. Gotową masę przełóż za pomocą worka cukierniczego do papilotek. Piecz w temp 180 - 200°C przez około 30 - 40 min.
Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny z burakiem i muffiny ze szpinakiem.