Przygotuj rozczyn drożdżowy: drożdże rozrób z 1 łyżką cukru, ½ łyżki mąki oraz 1 łyżką surowego, podgrzanego mleka.
Wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Podczas wyrastania rozczynu utrzyj 7-8 żółtek oraz całe jajko ze szczyptą soli, pozostałą częścią cukru (ok. ½ szklanki – bez 1 łyżki) i aromatem.
Do utartej masy z jaj dodaj resztę mąki przesianej przez sito (1 kg bez 1/2 łyżki) oraz resztę mleka (½ l bez 1 łyżki). Na końcu dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy – powinien podwoić swoją objętość.
Wszystko przemieszaj drewnianą łopatką i zostaw w makutrze do wyrośnięcia. Przykryj ciasto ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu.
Roztop na wolnym ogniu masło oraz rodzynki, dodaj do ciasta – powinno podwoić swoją objętość. Ponownie przemieszaj drewnianą łopatką i przełóż do wysmarowanej tłuszczem tradycyjnej formy na babę z kominem.
Wypełnij ją do połowy wysokości. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykończenie
Wyrośnięte ciasto piecz w temp. 180º C ok. 45 minut.
Po upieczeniu odwróć formę z babą do góry dnem i wykończ cukrem pudrem lub pokryj pomadą.
W cyklu Regionalne Inspiracje wciąż mamy wiele receptur, które mogą dodać wyjątkowego smaku do Twojej oferty. Jeśli spodobał Ci się przepis na Kujowiaka, koniecznie zajrzyj tu wkrótce – po nowe pomysły na fantastyczne wypieki.