Kulki mocy - przepis z owocami liofilizowanymi i jadalnymi kwiatami
Receptura
Masa:
- płatki owsiane150 g
- migdały bez skórki100 g
- świeżo zaparzona czarna kawa120 ml
- mleko sojowe30 ml
- ksylitol40 g
- czekolada gorzka100 g
Obtoczenie kulek:
- zmielone płatki róży 1 łyżka
- mielony suszony kwiat hibiskusa1 łyżka
- mielone liofilizowane maliny1 łyżka
- kakao1 łyżka
- dowolne posiekane owoce, wiórki kokosowe lub nasiona sezamu1 łyżka
Technika wykonania
Czym są, skąd ich niezwykła popularność? Jak przygotować własne kulki, które zachwycą klientów Twojej piekarni i cukierni? Podpowiadamy i dzielimy się poniżej przepisem, ale najpierw kilka słów wstępu.
Z wyglądu niepozorne i małe, nie wskazują na to, że są prawdziwą bombą witamin i energii! Najczęściej ich bazę stanowią mieszanki orzechów, a dodatkami są owoce, masła orzechowe lub nasiona. My proponujemy nieco zdrowszy wariant, dzięki któremu Twoi klienci szybko nabiorą sił w ciągu dnia.
Jak zrobić kulki mocy
Ksylitol rozpuść w gorącej czarnej kawie.
Płatki owsiane umieść w dużej misce i zalej ciepłą kawą.
W kąpieli wodnej połącz napój sojowy i gorzką czekoladę. Dodaj do miski z płatkami, razem z przyprawą do piernika jeśli jej używasz, i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
Formuj kulki o średnicy ok. 2,5cm. Uformowane kulki umieszczaj bezpośrednio w misce z posypką, maksymalnie po 2 sztuki na raz.
Potrząśnij kilka razy naczyniem, aby powierzchnia kulek równomiernie pokryła się posypką, a następnie wyjmuj je za pomocą łyżki.
Kulki prezentują się najatrakcyjniej w kilku rodzajach posypek. Posypka dodatkowo zabezpiecza je przed deformacją, pozwala także nadać smaki.
Kulki mocy przechowuj w lodówce do 3 dni.