Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Kulki mocy - przepis z owocami liofilizowanymi i jadalnymi kwiatami

Alternatywne wypieki. Owoce liofilizowane i jadalne kwiaty w cukiernictwie. Przepis na kulki mocy.

Receptura

Masa:

  • płatki owsiane150 g
  • migdały bez skórki100 g
  • świeżo zaparzona czarna kawa120 ml
  • mleko sojowe30 ml
  • ksylitol40 g
  • czekolada gorzka100 g

Obtoczenie kulek:

  • zmielone płatki róży 1 łyżka
  • mielony suszony kwiat hibiskusa1 łyżka
  • mielone liofilizowane maliny1 łyżka
  • kakao1 łyżka
  • dowolne posiekane owoce, wiórki kokosowe lub nasiona sezamu1 łyżka

Technika wykonania

Czym są, skąd ich niezwykła popularność? Jak przygotować własne kulki, które zachwycą klientów Twojej piekarni i cukierni? Podpowiadamy i dzielimy się poniżej przepisem, ale najpierw kilka słów wstępu.

Z wyglądu niepozorne i małe, nie wskazują na to, że są prawdziwą bombą witamin i energii! Najczęściej ich bazę stanowią mieszanki orzechów, a dodatkami są owoce, masła orzechowe lub nasiona. My proponujemy nieco zdrowszy wariant, dzięki któremu Twoi klienci szybko nabiorą sił w ciągu dnia.

Jak zrobić kulki mocy

Ksylitol rozpuść w gorącej czarnej kawie.

Płatki owsiane umieść w dużej misce i zalej ciepłą kawą.

W kąpieli wodnej połącz napój sojowy i gorzką czekoladę. Dodaj do miski z płatkami, razem z przyprawą do piernika jeśli jej używasz, i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.

Formuj kulki o średnicy ok. 2,5cm. Uformowane kulki umieszczaj bezpośrednio w misce z posypką, maksymalnie po 2 sztuki na raz.

Potrząśnij kilka razy naczyniem, aby powierzchnia kulek równomiernie pokryła się posypką, a następnie wyjmuj je za pomocą łyżki.

Kulki prezentują się najatrakcyjniej w kilku rodzajach posypek. Posypka dodatkowo zabezpiecza je przed deformacją, pozwala także nadać smaki.

Kulki mocy przechowuj w lodówce do 3 dni.

wegańskie

Inne przepisy z tej kategorii