Mazurek – przepis tradycyjny z czarną porzeczką i wiśniami

Mazurek - przepis tradycyjny z czarną porzeczką i wiśniami
Mazurek – znak rozpoznawczy Wielkanocy i symbol zakończenia Wielkiego Postu. Ten słodki wypiek na kruchym cieście najprawdopodobniej pochodzi z Turcji i najczęściej występuje w wersji z bakaliami, karmelem lub czekoladą. Akademia Mistrza poleca recepturę przygotowaną przez Mistrza Świata w cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, w wersji z wiśniami i czarną porzeczką.

Receptura

Ciasto kruche:

cukier puder100 g
margaryna Qualita 80% lub Qualita NP 80% 100 g
margaryna Maestra Puff Pastry MB 100 g
mąka pszenna300 g

Przekładka:

konfitura z czarnej porzeczki400 g
wiśnie kandyzowane25 g
orzeszki ziemne do obsypania

Obramówka z marcepanu:

marcepan250 g
cukier kryształ125 g
białko40 g

Technika wykonania

Sprawdzony przepis na kruche ciasto

Wszystkie sypkie składniki przesiej przez sito. Do przesianych składników dodaj pozostałe składniki, krótko zarób na jednolitą masę i schłodź. Najlepiej jest sporządzić ciasto dzień wcześniej.

Rozwałkuj schłodzone ciasto kruche na grubość ok. 5-8 mm i wytnij 2 jednakowe ciasta np. w kształcie jaja. Upiecz w temp. 200℃ na jasny kolor.

Przekładka

Jedno upieczone ciasto kruche posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki i posyp rozdrobnionymi wiśniami kandyzowanymi. Przykryj drugim upieczonym kawałkiem ciasta. Brzegi pokryj równomiernie konfiturą i obsyp rozdrobnionymi orzechami.

Obramówka z marcepanu

Wymieszaj w mikserze marcepan z cukrem i białkiem na jednolitą masę.
Za pomocą worka cukierniczego i końcówki nałóż ozdobną obramówkę na wierzch ciasta.
Zapiecz mazurek w temp. 200℃. Całość wykończ pomadą i udekoruj.

krucheWielkanoc

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą

Wegański makowiec

Wegański makowiec