Mazurek - przepis tradycyjny z czarną porzeczką i wiśniami
Mazurek – znak rozpoznawczy Wielkanocy i symbol zakończenia Wielkiego Postu. Ten słodki wypiek na kruchym cieście najprawdopodobniej pochodzi z Turcji i najczęściej występuje w wersji z bakaliami, karmelem lub czekoladą. Akademia Mistrza poleca recepturę przygotowaną przez Mistrza Świata w cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, w wersji z wiśniami i czarną porzeczką.
Receptura
Ciasto kruche:
- cukier puder100 g
- margaryna Qualita 80% lub Qualita NP 80% zobacz100 g
- margaryna Maestra Puff Pastry MB zobacz100 g
- mąka pszenna300 g
Przekładka:
- konfitura z czarnej porzeczki400 g
- wiśnie kandyzowane25 g
- orzeszki ziemne do obsypania
Obramówka z marcepanu:
- marcepan250 g
- cukier kryształ125 g
- białko40 g
Technika wykonania
Sprawdzony przepis na kruche ciasto
Wszystkie sypkie składniki przesiej przez sito. Do przesianych składników dodaj pozostałe składniki, krótko zarób na jednolitą masę i schłodź. Najlepiej jest sporządzić ciasto dzień wcześniej.
Rozwałkuj schłodzone ciasto kruche na grubość ok. 5-8 mm i wytnij 2 jednakowe ciasta np. w kształcie jaja. Upiecz w temp. 200℃ na jasny kolor.
Przekładka
Jedno upieczone ciasto kruche posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki i posyp rozdrobnionymi wiśniami kandyzowanymi. Przykryj drugim upieczonym kawałkiem ciasta. Brzegi pokryj równomiernie konfiturą i obsyp rozdrobnionymi orzechami.
Obramówka z marcepanu
Wymieszaj w mikserze marcepan z cukrem i białkiem na jednolitą masę.
Za pomocą worka cukierniczego i końcówki nałóż ozdobną obramówkę na wierzch ciasta.
Zapiecz mazurek w temp. 200℃. Całość wykończ pomadą i udekoruj.