Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Mazurek - przepis tradycyjny z czarną porzeczką i wiśniami

Mazurek - przepis tradycyjny z czarną porzeczką i wiśniami - Image

Mazurek – znak rozpoznawczy Wielkanocy i symbol zakończenia Wielkiego Postu. Ten słodki wypiek na kruchym cieście najprawdopodobniej pochodzi z Turcji i najczęściej występuje w wersji z bakaliami, karmelem lub czekoladą. Akademia Mistrza poleca recepturę przygotowaną przez Mistrza Świata w cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego, w wersji z wiśniami i czarną porzeczką.

Receptura

Ciasto kruche:

Przekładka:

  • konfitura z czarnej porzeczki400 g
  • wiśnie kandyzowane25 g
  • orzeszki ziemne do obsypania

Obramówka z marcepanu:

  • marcepan250 g
  • cukier kryształ125 g
  • białko40 g

Technika wykonania

Sprawdzony przepis na kruche ciasto

Wszystkie sypkie składniki przesiej przez sito. Do przesianych składników dodaj pozostałe składniki, krótko zarób na jednolitą masę i schłodź. Najlepiej jest sporządzić ciasto dzień wcześniej.

Rozwałkuj schłodzone ciasto kruche na grubość ok. 5-8 mm i wytnij 2 jednakowe ciasta np. w kształcie jaja. Upiecz w temp. 200℃ na jasny kolor.

Przekładka

Jedno upieczone ciasto kruche posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki i posyp rozdrobnionymi wiśniami kandyzowanymi. Przykryj drugim upieczonym kawałkiem ciasta. Brzegi pokryj równomiernie konfiturą i obsyp rozdrobnionymi orzechami.

Obramówka z marcepanu

Wymieszaj w mikserze marcepan z cukrem i białkiem na jednolitą masę.
Za pomocą worka cukierniczego i końcówki nałóż ozdobną obramówkę na wierzch ciasta.
Zapiecz mazurek w temp. 200℃. Całość wykończ pomadą i udekoruj.

Wielkanockruche

Inne przepisy z tej kategorii