Sprawdzony przepis na kruche ciasto
Wszystkie sypkie składniki przesiej przez sito. Do przesianych składników dodaj pozostałe składniki, krótko zarób na jednolitą masę i schłodź. Najlepiej jest sporządzić ciasto dzień wcześniej.
Rozwałkuj schłodzone ciasto kruche na grubość ok. 5-8 mm i wytnij 2 jednakowe ciasta np. w kształcie jaja. Upiecz w temp. 200℃ na jasny kolor.
Przekładka
Jedno upieczone ciasto kruche posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki i posyp rozdrobnionymi wiśniami kandyzowanymi. Przykryj drugim upieczonym kawałkiem ciasta. Brzegi pokryj równomiernie konfiturą i obsyp rozdrobnionymi orzechami.
Obramówka z marcepanu
Wymieszaj w mikserze marcepan z cukrem i białkiem na jednolitą masę.
Za pomocą worka cukierniczego i końcówki nałóż ozdobną obramówkę na wierzch ciasta.
Zapiecz mazurek w temp. 200℃. Całość wykończ pomadą i udekoruj.