Migdałowo-cytrynowa baba Wielkanocna

Migdałowo-cytrynowa baba Wielkanocna.
Wielkanoc to czas spotkań w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. A czego nie może na nim zabraknąć? Oczywiście tradycyjnych wypieków. Babki, mazurki, makowce i serniki to nieodłączne elementy Wielkanocnego stołu. Jeśli chcesz, żeby klienci osłodzili sobie Święta wypiekami z Twojej cukierni, zachęcamy do wypróbowania receptury na migdałowo-cytrynową babę wielkanocną.

Receptura

Ciasto:

mleko1000 g
drożdże140 g
cukier kryształ460 g
jaja500 g
Olej Maestro Świeżość 840 g
mączka migdałowa50 g
mąka pszenna2500 g
sól15 g
rodzynki200 g
kandyzowana skórka pomarańczowa140 g

Technika wykonania

Sporządź rozczyn: do dzieży wsyp drożdże, dolej połowę podgrzanego do temperatury około 25°C mleka, 1/5 cukru i dosyp tyle przesianej mąki, aby powstał rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Oprósz delikatnie mąką i pozostaw do wyrośnięcia.

Olej Maestro Świeżość podgrzej do temperatury około 25°C.

Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałą część letniego mleka, jaja, cukier, obydwie mąki wymieszane z solą. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj podgrzany Olej Maestro Świeżość.

Wyrabiaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Ciasto zostaw w dzieży, aż lekko zacznie rosnąć.

Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Zostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stół, przerób, podziel na kęsy, wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy, wstaw do garownika.

Wyrośnięte babki upiecz.

W misce przygotuj pomadę wodną, maczaj do połowy przestudzoną babkę.
Na koniec wypieki udekoruj skórką cytrynową lub migdałami.

Migdałowo-cytrynowa baba Wielkanocna.
drożdżoweWielkanoc

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegański makowiec

Wegański makowiec

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami