Sporządź rozczyn: do dzieży wsyp drożdże, dolej połowę podgrzanego do temperatury około 25°C mleka, 1/5 cukru i dosyp tyle przesianej mąki, aby powstał rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Oprósz delikatnie mąką i pozostaw do wyrośnięcia.
Olej Maestro Świeżość podgrzej do temperatury około 25°C.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałą część letniego mleka, jaja, cukier, obydwie mąki wymieszane z solą. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj podgrzany Olej Maestro Świeżość.
Wyrabiaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Ciasto zostaw w dzieży, aż lekko zacznie rosnąć.
Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Zostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stół, przerób, podziel na kęsy, wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy, wstaw do garownika.
Wyrośnięte babki upiecz.
W misce przygotuj pomadę wodną, maczaj do połowy przestudzoną babkę.
Na koniec wypieki udekoruj skórką cytrynową lub migdałami.
