Migdałowo-cytrynowa baba Wielkanocna
Wielkanoc to czas spotkań w rodzinnym gronie przy suto zastawionym stole. A czego nie może na nim zabraknąć? Oczywiście tradycyjnych wypieków. Babki, mazurki, makowce i serniki to nieodłączne elementy Wielkanocnego stołu. Jeśli chcesz, żeby klienci osłodzili sobie Święta wypiekami z Twojej cukierni, zachęcamy do wypróbowania receptury na migdałowo-cytrynową babę wielkanocną.
Receptura
Ciasto:
- mleko1000 g
- drożdże140 g
- cukier kryształ460 g
- jaja500 g
- Olej Maestro Świeżość zobacz840 g
- mączka migdałowa50 g
- mąka pszenna2500 g
- sól15 g
- rodzynki200 g
- kandyzowana skórka pomarańczowa140 g
Technika wykonania
Sporządź rozczyn: do dzieży wsyp drożdże, dolej połowę podgrzanego do temperatury około 25°C mleka, 1/5 cukru i dosyp tyle przesianej mąki, aby powstał rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Oprósz delikatnie mąką i pozostaw do wyrośnięcia.
Olej Maestro Świeżość podgrzej do temperatury około 25°C.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałą część letniego mleka, jaja, cukier, obydwie mąki wymieszane z solą. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj podgrzany Olej Maestro Świeżość.
Wyrabiaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Ciasto zostaw w dzieży, aż lekko zacznie rosnąć.
Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Zostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stół, przerób, podziel na kęsy, wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy, wstaw do garownika.
Wyrośnięte babki upiecz.
W misce przygotuj pomadę wodną, maczaj do połowy przestudzoną babkę.
Na koniec wypieki udekoruj skórką cytrynową lub migdałami.