Mille Feuille na cieście kruchym
Receptura
Ciasto kruche:
- mąka250 g
- cukier puder100 g
- margaryna Selecta MB zobacz200 g
- sól1 g
- żółtko40 g
Krem na białej czekoladzie o smaku waniliowym:
- Prima Kreemi White SG zobacz1000 g
- biała czekolada300 g
- pasta waniliowa*100 g
- rum30 g
*dozowanie zależy od producenta i podniebienia konsumenta
Krem czekoladowy z nutą pomarańczy:
- Prima Kreemi White SG zobacz1000 g
- ciemna czekolada200 g
- kakao30 g
- likier Cointreau40 g
Technika wykonania
Jak zrobić Cake Mille Feuille?
Ciasto kruche
Połącz mąkę z cukrem pudrem, przesiej i dodaj sól. Suche składniki utrzyj z margaryną Selecta MB. Dodaj żółtka – wyrób na jednolitą masę. Nie mieszaj zbyt długo. Schłodź.
Po schłodzeniu rozwałkuj pomiędzy pergaminem lub matami silikonowymi i wytnij pożądany kształt – w tym przypadku kwadraty o boku 7 cm.
Piecz w temp. 170°C przez 12–15 minut. Dobrze schłodź.
Krem na białej czekoladzie o smaku waniliowym
Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera – za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez około 1 minutę na wolnych, a później na średnich obrotach, do momentu uzyskania lekkiej, napowietrzonej masy. Dodaj pastę waniliową i rum – wymieszaj na wolnych obrotach do całkowitego połączenia i rozprowadzenia pasty w masie. W ostatniej fazie mieszania dodaj płynną białą czekoladę – mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Krem czekoladowy z nutą pomarańczy
Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera – za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez około 1 minutę na wolnych, a później na średnich obrotach, do momentu uzyskania lekkiej, napowietrzonej masy. Dodaj kakao i likier – wymieszaj na wolnych obrotach do całkowitego połączenia i rozprowadzenia kakao w masie. W ostatniej fazie mieszania dodaj płynną ciemną czekoladę – mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Składanie
Na dobrze przestudzone ciastko kruche za pomocą worka cukierniczego z okrągłą końcówką szprycuj jednakowe jopki – jeden koło drugiego. Delikatnie przykryj ciastkiem kruchym i powtórz czynność.
Przykryj trzecim ciastkiem, naszprycuj jednakowe jopki i udekoruj świeżymi owocami, liofilizowanymi, kwiatami jadalnymi, dekoracjami z czekolady, karmelu według uznania.