Mille Feuille na cieście kruchym

Mille Feuille na cieście kruchym.

Receptura

Ciasto kruche:

mąka250 g
cukier puder100 g
margaryna Selecta MB 200 g
sól1 g
żółtko40 g

Krem na białej czekoladzie o smaku waniliowym:

Prima Kreemi White SG1000 g
biała czekolada300 g
pasta waniliowa*100 g
rum30 g
*dozowanie zależy od producenta i podniebienia konsumenta

Krem czekoladowy z nutą pomarańczy:

Prima Kreemi White SG1000 g
ciemna czekolada200 g
kakao30 g
likier Cointreau40 g

Technika wykonania

Jak zrobić Cake Mille Feuille?

Ciasto kruche

Połącz mąkę z cukrem pudrem, przesiej i dodaj sól. Suche składniki utrzyj z margaryną Selecta MB. Dodaj żółtka – wyrób na jednolitą masę. Nie mieszaj zbyt długo. Schłodź.

Po schłodzeniu rozwałkuj pomiędzy pergaminem lub matami silikonowymi i wytnij pożądany kształt – w tym przypadku kwadraty o boku 7 cm.

Piecz w temp. 170°C przez 12–15 minut. Dobrze schłodź.

Krem na białej czekoladzie o smaku waniliowym

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera – za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez około 1 minutę na wolnych, a później na średnich obrotach, do momentu uzyskania lekkiej, napowietrzonej masy. Dodaj pastę waniliową i rum – wymieszaj na wolnych obrotach do całkowitego połączenia i rozprowadzenia pasty w masie. W ostatniej fazie mieszania dodaj płynną białą czekoladę – mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Krem czekoladowy z nutą pomarańczy

Krem cukierniczy Prima Kreemi White SG przełóż do misy miksera – za pomocą liścia ubijaj – w początkowej fazie przez około 1 minutę na wolnych, a później na średnich obrotach, do momentu uzyskania lekkiej, napowietrzonej masy. Dodaj kakao i likier – wymieszaj na wolnych obrotach do całkowitego połączenia i rozprowadzenia kakao w masie. W ostatniej fazie mieszania dodaj płynną ciemną czekoladę – mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Składanie

Na dobrze przestudzone ciastko kruche za pomocą worka cukierniczego z okrągłą końcówką szprycuj jednakowe jopki – jeden koło drugiego. Delikatnie przykryj ciastkiem kruchym i powtórz czynność.

Przykryj trzecim ciastkiem, naszprycuj jednakowe jopki i udekoruj świeżymi owocami, liofilizowanymi, kwiatami jadalnymi, dekoracjami z czekolady, karmelu według uznania.

kremykruche

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą

Wegańska tarta śliwkowa.

Wegańska tarta śliwkowa

Wegańska tarta krucha z rabarbarem i truskawkami

Wegańska tarta krucha z rabarbarem i truskawkami