Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Mille-feuille z kremem czekoladowym z rokitnikiem

Mille-feuille: ciastko francuskie z kremem czekoladowym - banner

Ciasta listkujące – francuskie i półfrancuskie – cieszą się na świecie niesłabnącą popularnością. Ze względu na ich uniwersalność od kilku lat w niezwykłym tempie rośnie grono ich zwolenników. Ciasta listkujące doskonale sprawdzają się do przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych smakołyków. Szersze wykorzystanie ciasta francuskiego to ogromna szansa dla każdej cukierni na poszerzenie oferty, zarówno jeśli chodzi o ciasta, jak i słodkie i słone przekąski. A my proponujemy wypróbowanie przepisu na Mille-feuille z kremem czekoladowym z rokitnikiem.

Receptura

Ciasto francuskie odwrócone:

Krem czekoladowy:

  • śmietana 33%300 g
  • serek mascarpone300 g
  • żółtka120 g
  • pasta pralinowa (orzech laskowy)50 g
  • czekolada 72%200 g
  • czekolada100 g

Crémux z rokitnika:

  • sok z rokitnika300 ml
  • cukier kryształ100 g
  • żółtka80 g
  • żelatyna10 g
  • masło200 g

Compotée z rokitnika:

  • sok z rokitnika200 ml
  • cukier kryształ70 g
  • pektyna3 g

Technika wykonania

Ciasto francuskie odwrócone

Listkowanie ciasta francuskiego
Na ciasto nr 1 nałóż ciasto nr 2, dokładnie i szczelnie owiń, następnie rozwałkuj na około 1 cm (przy zachowaniu cały czas formy prostokąta), złóż na 4 i czynność tę powtórz jeszcze raz. Owiń folią i schłodź. Następnie rozwałkuj, złóż na 3, owiń folią i schłodź. Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm. Piecz 15 min w temperaturze 200°C.

Jak zrobić krem czekoladowy?

Zagotuj śmietanę, mascarpone i pastę pralinową. Dodaj żółtka i zagrzej do temperatury 84°C, następnie wlej do czekolady.

Krem z rokitnika

Podgrzej sok i dodaj do ubitych z cukrem żółtek. Podgrzej do temperatury 84°C, dodaj żelatynę i masło. Zblenduj.

Kompot z rokitnika

Wymieszaj cukier i pektynę, dodaj do soku i zagotuj.

Złożenie

Nałóż krem czekoladowy na pierwszy pasek ciasta, przykryj drugim. Nałóż crémeux z rokitnika i przykryj trzecim paskiem ciasta. Dekoruj kremem chantilly, kaszą jaglaną, czekoladą i compotée.

kremylistkujące

Inne przepisy z tej kategorii