Mini tarta z owocami
Tarty są pyszne i smakują praktycznie wszystkim. Jedzą je i młodsi, i starsi, zarówno na słodko, jak i na słono. Są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają dużo czasu, energii i zachodu. Podobno najlepsze są te z kremem i dodatkiem owoców. Zobacz jak zrobić przepyszne mini tarty.
Receptura
Ciasto:
- mąka pszenna600 g
- margaryna Qualita 80% zobacz400 g
- cukier puder 200 g
Krem półtłusty waniliowy:
- mleko 3,2%1 l
- mąka ziemniaczana 120 g
- mąka pszenna40 g
- cukier kryształ250 g
- żółtko100 g
- cukier waniliowy15 g
- margaryna Kremowa Maestra zobacz300 g
Technika wykonania
Krem półtłusty waniliowy
Krem półtłusty powstaje w wyniku połączenia kremu gotowanego z margaryną kremową.
Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i cukier waniliowy. Do miski przesiej mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj ze sobą.
Podgrzej do temp. około 70°C. Do ciepłego mleka z cukrem, mieszając, dodaj żółtka, połącz na jednolitą masę.
Mieszaninę mąki dodaj do ciepłego mleka, dokładnie zamieszaj na jednolitą masę. Ogrzewaj masę ciągle mieszając do momentu zagotowania. Gotuj nie krócej niż 1,5 minuty, nie przestając mieszać.
Ugotowany krem wyłóż na blaszkę, przestudź. Mikserem ubij margarynę kremową na puszystą masę. Do ubitej margaryny dodawaj stopniowo wystudzony krem waniliowy. Ubijaj do momentu połączenia się kremu na jednolitą masę.
Jak zrobić ciasto kruche
Ciasto kruche otrzymuje się z połączenia na jednolitą masę mąki, tłuszczu i cukru pudru, przy zachowaniu proporcji – 3 części mąki, 2 części tłuszczu i 1 części cukru pudru.
Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, dodaj margarynę.
Posiekaj do momentu powstania drobnych kawałków margaryny.
Zagnieć ciasto rękoma na jednolitą masę – schłodź.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt.
Ciasto nawiń na wałek i przenieś na rozłożone foremki do mini tarty. Powycinaj mini tarty, opiecz w piekarniku na złoty kolor.
Schłodzone mini tarty napełnij za pomocą worka cukierniczego, kremem półtłustym waniliowym.
Mini tarty udekoruj świeżymi owocami, wykończ nietopliwym cukrem pudrem lub żelem.