Kruche faworki wg Macieja Pisarka
22-letni Maciej Pisarek to utalentowany kucharz, zdobywca tytułu wicemistrza świata w gotowaniu na Mistrzostwach WorldSkills 2019 w Kazaniu oraz medalu doskonałości i tytułu „Best of Nation” w EuroSkills 2018 w Budapeszcie. Podzielił się z nami przepisem na klasyczne karnawałowe ciastka, bez których trudno sobie wyobrazić Tłusty Czwartek – kruche, rozpływające się w ustach faworki.
Receptura
Extra kruche faworki:
- masło50 g
- żółtka4 szt.
- jaja1 szt.
- spirytus1 łyżka
- śmietana 12%3 łyżki
- mąka400 g
- sólszczypta
- mąka rezerwa do podsypania100 g
Do smażenia:
Wykończenie:
- cukier puder100 g
Technika wykonania
Mąkę przesiej i rozetrzyj z masłem
Do mąki dodaj śmietanę, rozkłócone jajko z żółtkami i wymieszaj wszystko w misce łyżką. Następnie dodaj spirytus, sól i zagnieć ciasto.
Ciasto musi całkowicie odchodzić od ręki, nie powinno się kleić. Pożądana konsystencja to ciasto jak na makaron. Jeśli jest taka potrzeba skorzystaj z mąki rezerwowej.
Po wyrobieniu ciasta, poobijaj je w rękach ok. 4 min następnie zafoliuj i odstaw na 30 min.
Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i pokrój na paski ze skośnymi krawędziami.
Rozgrzej fryturę i smaż do zarumienienia faworków.
Po odsączeniu na papierze kuchennym przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.