Napar herbaciany
Zagotuj wodę, zaparz herbatę i ostudź.
Herbaciany mus pomarańczowy do tortu
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, następnie upłynnij w mikrofali.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubij.
Cukier i żółtka ubij w kąpieli wodnej.
Do ubitej masy jajowo-cukrowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i napar z herbaty, a następnie rozpuszczoną czekoladę oraz likier.
Na koniec całość delikatnie połącz z ubitą śmietaną.
Żelka malinowa do tortu
Żelatynę namocz w zimnej wodzie.
Pulpę malinową podgrzej, dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny.
Wylej powstałą masę do foremek np. o kształcie półkuli (kształt dowolny) i zamroź.
Rolada biszkoptowa z herbatą pomarańczową
Herbatę zalej wrzącą wodą, ostudź i oddziel napar od fusów.
Białko ubij na sztywną masę. Następnie dodaj do niej cukier w dwóch etapach oraz żółtka. Wszystkie składniki sypkie połącz z masą jajeczną. Na koniec całość delikatnie wymieszaj z olejem i naparem. Rozsmaruj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez 8 minut w 220°C.
Biała polewa
Żelatynę namocz w 56g zimnej wody. Pozostałą ilość wody, syrop skrobiowy, śmietanę i cukier zagotuj i dodaj namoczoną żelatynę. Następnie dodaj mleko w proszku z bielą i całość zblenduj na jednolitą masę.
Mini tarta
Wszystkie sypkie składniki przesiej przez sito. Do przesianych składników dodaj pozostałe składniki, krótko zarób na jednolitą masę i schłodź. Najlepiej jest sporządzić ciasto dzień wcześniej.
Schłodzone ciasto kruche rozwałkuj, wytnij krążki i paski odpowiedniej wielkości i wyłóż nimi foremkę. Odpiecz w temperaturze 200-210℃ na złoty kolor (12-15 minut).
Ganasz czekoladowy
Śmietanę zagotuj. Ciepłą połącz z czekoladą i dokładnie wymieszaj do momentu rozpuszczenia czekolady. Na koniec dodaj likier pomarańczowy.
Dekoracja tortu krok po kroku:
Część musowa
Foremkę silikonową wypełnij musem do 1/3 wysokości, dokładnie pokrywając boki.
W musie zatop żelkę malinową (zrób to z wyczuciem tak, aby żelka znajdowała się na środku foremki). Całość przykryj biszkoptem. W razie potrzeby uzupełnij musem tak, by cała forma była wypełniona.
Zamroź.
Dobrze zmrożony mus wyciągnij z formy i oblej polewą.
Mini tarta
Upieczoną tartę napełnij w ½ ganaszem czekoladowym. Odstaw do schłodzenia.
Składanie
Na mini tartę wypełnioną ganaszem przełóż pokryty polewą mus herbaciany.
Całość udekoruj.
