Muffin dyniowy
Jesień i zima zawsze upływają pod znakiem wyjątkowego, jesiennego warzywa, jakim jest dynia. Trudno się temu dziwić, bo liczba wariacji kulinarnych związanych z dynią nie ma sobie równych. I nie ma znaczenia czy danie jest słodkie, czy wytrawne. Dynia pasuje do wszystkiego, a do tego jest zdrowa i powszechnie lubiana przez klientów. Zatem warto włączyć muffiny dyniowe do stałej oferty swojej cukierni!
Receptura
Muffiny dyniowe:
- Kruszwica Muffin1000 g
- woda200 g
- Olej Maestro Świeżość zobacz350 g
- pulpa dyniowa400 g
- cynamon
- orzeszki arachidowe lub pestki dyni
Technika wykonania
Wszystkie składniki, z wyłączeniem ziaren, umieść w dzieży miksera. Całość mieszaj końcówką – „liść” przez ok. 4 - 5 minut, do powstania jednolitej masy. Szprycuj muffiny do 3/4 objętości papilotki, a następnie posyp wierzch wybranymi ziarnami. Piecz w temp. 180˚C, ok. 25 - 30 minut.
biszkoptmuffiny