Muffin dyniowy

Muffin dyniowy
Jesień i zima zawsze upływają pod znakiem wyjątkowego, jesiennego warzywa, jakim jest dynia. Trudno się temu dziwić, bo liczba wariacji kulinarnych związanych z dynią nie ma sobie równych. I nie ma znaczenia czy danie jest słodkie, czy wytrawne. Dynia pasuje do wszystkiego, a do tego jest zdrowa i powszechnie lubiana przez klientów. Zatem warto włączyć muffiny dyniowe do stałej oferty swojej cukierni!

Receptura

Muffiny dyniowe:

Kruszwica Muffin1000 g
woda200 g
Olej Maestro Świeżość 350 g
pulpa dyniowa400 g
cynamon
orzeszki arachidowe lub pestki dyni

Technika wykonania

Wszystkie składniki, z wyłączeniem ziaren, umieść w dzieży miksera. Całość mieszaj końcówką – „liść” przez ok. 4 – 5 minut, do powstania jednolitej masy. Szprycuj muffiny do 3/4 objętości papilotki, a następnie posyp wierzch wybranymi ziarnami. Piecz w temp. 180˚C, ok. 25 – 30 minut.

biszkoptmuffiny

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski

Tort ślubny na czekoladowym biszkopcie bez glutenu z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą.

Tort ślubny na bezglutenowym, czekoladowym biszkopcie z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą