Muffiny z marchewką

Muffiny z marchewką - Banner
Ciasto marchewkowe już dawno podbiło polskie podniebienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by Polacy poznali i pokochali także marchewkowe muffiny. Tego delikatnego, naturalnie słodkiego, smakołyku, o pięknej pomarańczowej barwie, można było spróbować na stoisku Kruszwicy, na tegorocznych targach Expo Sweet. Muffiny z marchewką były jednym z trzech warzywnych wypieków, jakie poza klasycznymi słodkościami, przygotowywali na bieżąco Mistrz Świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski i technolog żywności ZT Kruszwica Jacek Zięba. Dziś mistrzowskim przepisem dzielą się ze wszystkimi przyjaciółmi i partnerami Akademii Mistrza.

Receptura

Muffiny z marchewką:

Kruszwica Muffin1000 g
Olej Maestro Świeżość 400 g
sok z marchwi400 g
tarta marchew lub marchew w kostkach100 g
dropsy czekoladowe100 g

Technika wykonania

Wszystkie składniki poza marchewką i dropsami umieść w malakserze i mieszaj za pomocą mieszadła w formie liścia przez około 3 minuty, do uzyskania gładkiej masy. Dodaj pozostałe składniki, mieszaj jeszcze przez minutę na bardzo wolnych obrotach. Gotową masę przełóż za pomocą worka cukierniczego do papilotek. Piecz w temp 180 – 200°C przez około 30 – 40 min.

Wypróbuj też nasze przepisy na inne warzywne wypieki: muffiny z burakiem i muffiny ze szpinakiem.

biszkoptowo tłuszczowemuffiny

Inne przepisy z tej kategorii

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Wytrawne muffiny ze szpinakiem

Tort włoski

Tort włoski

Tort ślubny na czekoladowym biszkopcie bez glutenu z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą.

Tort ślubny na bezglutenowym, czekoladowym biszkopcie z czerwonymi owocami, hibiskusem i mleczną czekoladą

Tort ślubny Ewy Drzewickiej kajmak-czekolada - banner

Tort ślubny Ewy Drzewickiej kajmak-czekolada