Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na napoleonkę

Napoleonka Napoleonka

Delikatne kruche ciasto i słodki, rozpływający się w ustach krem. Napoleonka to najlepszy dowód na to, że przepis na ciastko doskonałe nie musi być wcale wymyślny i skomplikowany. Ważne są dwie rzeczy - dobrej jakości składniki i ścisłe przestrzeganie receptury.

Receptura

Ciasto podstawowe:

  • mąka pszenna TYP 5502000 g
  • woda1100 g
  • mieszanka Kruszwica Backstabil100 g
  • jaja50 g
  • sól30 g

Margaryna do laminowania:

Krem do napoleonki:

Technika wykonania

Napoleonka - jak zrobić ciasto francuskie na blaty do napoleonki?

Przygotowanie ciasta podstawowego

Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę w maszynie – 2 minuty na wolnych obrotach, a następnie 4 minuty na szybkich.

Schładzaj przez około 20 - 30 minut w temp. 5°C.

Przygotowanie ciasta francuskiego

Ciasto podstawowe rozwałkuj w formę prostokąta. Na środek połóż margarynę Maestra Puff Pastry MB. Załóż brzegi ciasta podstawowego, szczelnie okrywając margarynę. Rozwałkuj na prostokąt na około 8 mm.

Złóż na trzy. Złożone ciasto obróć o 90°. Rozwałkuj na prostokąt około 8 mm. Złóż na cztery.

Schładzaj przez około 30 minut w temp. 5°C.

Po schłodzeniu ciasto obróć o 90°. Rozwałkuj na prostokąt około 8 mm. Złóż na trzy. Złożone ciasto obróć o 90°. Rozwałkuj na prostokąt około 8 mm. Złóż na cztery.

Schładzaj przez około 30 minut w temp. 5°C.

Złożone ciasto obróć o 90°. Rozwałkuj do odpowiedniej grubości około 3 mm. Wycinaj prostokąty 40/60 cm. Przenieś na blachę, ponakłuwaj, schłodź.

Piecz w temp. 220 - 230℃ na złoty kolor. W razie potrzeby podsusz.

Wykonanie kremu do napoleonki

Jak zrobić krem do napoleonki?

Cukier puder i margarynę Kremową Maestra NH MB napowietrzaj za pomocą miksera. Kaltkrem Super i wodę wymieszaj na jednolitą, gładką masę za pomocą miksera i odstaw na minimum 15 minut.

Połącz napowietrzoną margarynę z kremem budyniowym za pomocą miksera na jednolitą gładką masę.

Składanie napoleonki

Na upieczony, ostudzony blat ciasta francuskiego wyłóż krem do napoleonki i równomiernie rozsmaruj. Przykryj drugim blatem. Schłodź. Schłodzone ciasto pokrój na porcje. Posyp nietopliwym cukrem pudrem.

listkującekremy

Inne przepisy z tej kategorii