Ozdobne pierniki świąteczne Igi Sarzyńskiej
Kto widział wspaniałe wyroby z piernika Igi Sarzyńskiej, właścicielki cukierniczego butiku „Wzrusza Toruń”, albo uczestniczył w jej piernikowych warsztatach organizowanych przez Akademię Mistrza, wie, że tworzy ona prawdziwe słodko-korzenne dzieła sztuki.
Dziś dzieli się z nami swoim przepisem na piernikowe ciasto i lukier.
Receptura
Piernik twardy (na domek z piernika):
- margaryna Qualita NP 80% zobacz170 g
- miód 400 g
- cukier kryształ200 g
- przyprawa piernikowa8 g
- mąka pszenna typ 5001000 g
- jaja100 g
- ciemne kakao8 g
- szczypta soli
Lukier królewski o normalnej konsystencji:
- białko jaj95 g
- przesiany cukier puder500 g
- sok z cytryny25 ml
Lukier królewski o luźnej konsystencji (do wylewania):
- lukier królewski o normalnej konsystencji500 g
- białko40 g
Technika wykonania
Przepis na piernik twardy
W misce wymieszaj przyprawę do piernika, mąkę, kakao i sól. Margarynę, miód oraz cukier kryształ zagotuj. Po ostudzeniu zagotowanej masy dodaj do reszty składników. Delikatnie zagnieć ciasto. Piernik nie wymaga chłodzenia. Wałkuj, wycinaj potrzebne kształty.
Przepis na lukier królewski
LUKIER KRÓLEWSKI – to masa, którą uzyskujemy z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Lukier królewski daje nam cały wachlarz możliwości dekorowania wypieków. Począwszy od prostych dekoracji pierniczków i ciastek, aż do uzyskania koronkowych, złożonych wzorów, zarówno na małych, jak i dużych formach.
LUKIER KRÓLEWSKI o normalnej konsystencji
Białko i cukier puder umieść w misie miksera. Na wolnych obrotach ucieraj przez około 7 - 10 minut na jednolitą, gładką, lśniącą masę. Dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj do połączenia.LUKIER KRÓLEWSKI o luźnej konsystencji (do wylewania)
Wszystkie składniki wymieszaj do całkowitego połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji.