Ozdobne pierniki świąteczne Igi Sarzyńskiej

Ozdobne pierniki świąteczne Igi Sarzyńskiej

Kto widział wspaniałe wyroby z piernika Igi Sarzyńskiej, właścicielki cukierniczego butiku „Wzrusza Toruń”, albo uczestniczył w jej piernikowych warsztatach organizowanych przez Akademię Mistrza, wie, że tworzy ona prawdziwe słodko-korzenne dzieła sztuki.

Dziś dzieli się z nami swoim przepisem na piernikowe ciasto i lukier.

Receptura

Piernik twardy (na domek z piernika):

margaryna Qualita NP 80% 170 g
miód400 g
cukier kryształ200 g
przyprawa piernikowa8 g
mąka pszenna typ 5001000 g
jaja100 g
ciemne kakao8 g
szczypta soli

Lukier królewski o normalnej konsystencji:

białko jaj95 g
przesiany cukier puder500 g
sok z cytryny25 ml

Lukier królewski o luźnej konsystencji (do wylewania):

lukier królewski o normalnej konsystencji500 g
białko40 g

Technika wykonania

Przepis na piernik twardy

W misce wymieszaj przyprawę do piernika, mąkę, kakao i sól. Margarynę, miód oraz cukier kryształ zagotuj. Po ostudzeniu zagotowanej masy dodaj do reszty składników. Delikatnie zagnieć ciasto. Piernik nie wymaga chłodzenia. Wałkuj, wycinaj potrzebne kształty.

Przepis na lukier królewski

LUKIER KRÓLEWSKI – to masa, którą uzyskujemy z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Lukier królewski daje nam cały wachlarz możliwości dekorowania wypieków. Począwszy od prostych dekoracji pierniczków i ciastek, aż do uzyskania koronkowych, złożonych wzorów, zarówno na małych, jak i dużych formach.

  1. LUKIER KRÓLEWSKI o normalnej konsystencji
    Białko i cukier puder umieść w misie miksera. Na wolnych obrotach ucieraj przez około 7 – 10 minut na jednolitą, gładką, lśniącą masę. Dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj do połączenia.
  2. LUKIER KRÓLEWSKI o luźnej konsystencji (do wylewania)
    Wszystkie składniki wymieszaj do całkowitego połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji.

Boże Narodzeniedekoracjepiernik

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie batoniki piernikowe

Wegański makowiec

Wegański makowiec

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową