Przepis na piernik twardy
W misce wymieszaj przyprawę do piernika, mąkę, kakao i sól. Margarynę, miód oraz cukier kryształ zagotuj. Po ostudzeniu zagotowanej masy dodaj do reszty składników. Delikatnie zagnieć ciasto. Piernik nie wymaga chłodzenia. Wałkuj, wycinaj potrzebne kształty.
Przepis na lukier królewski
LUKIER KRÓLEWSKI – to masa, którą uzyskujemy z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Lukier królewski daje nam cały wachlarz możliwości dekorowania wypieków. Począwszy od prostych dekoracji pierniczków i ciastek, aż do uzyskania koronkowych, złożonych wzorów, zarówno na małych, jak i dużych formach.
- LUKIER KRÓLEWSKI o normalnej konsystencji
Białko i cukier puder umieść w misie miksera. Na wolnych obrotach ucieraj przez około 7 – 10 minut na jednolitą, gładką, lśniącą masę. Dodaj sok z cytryny, dokładnie wymieszaj do połączenia. - LUKIER KRÓLEWSKI o luźnej konsystencji (do wylewania)
Wszystkie składniki wymieszaj do całkowitego połączenia i otrzymania gładkiej konsystencji.