Pączek tradycyjny z marmoladą – jak go zrobić?
1. Przygotowanie rozczynu drożdżowego
Drożdże rozpuść w 150 g ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Dodaj przesianą mąkę do gęstości kwaśnej śmietany. Przesyp na wierzchu mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Przygotowanie ciasta właściwego
Żółtka utrzyj z cukrem. Margarynę rozpuść do gęstości kwaśnej śmietany – nie dopuść do rozdzielenia tłuszczu i wody. Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka z cukrem, resztę mleka, mąki, sól i dokładnie wyrób.
Gdy ciasto będzie wyrobione, dodaj miękką margarynę i zamieszaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Pod koniec dodaj spirytus. Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zamieszaj (przebij) w celu wypuszczenia nagromadzonego gazu. Rozwałkuj na grubość 2–2,5 cm. Szklanką wycinaj kółka tak, aby każdy kęs ciasta ważył około 50 g. Na środek nakładaj nadzienie i zawijaj tak, aby było szczelnie zamknięte.
Pączki przełóż na deskę lekko posypaną mąką, żeby się nie przykleiły. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
3. Jak długo smażyć pączki?
Smaż w rozgrzanej do 175℃ fryturze około 3–4 minuty z każdej strony. Usmażone dekoruj według uznania: cukrem pudrem, lukrem, czekoladą.