Przepis na pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki
Sezon na pączki trwa właściwie przez cały rok. Apogeum przypadnie oczywiście na Tłusty Czwartek. Dziś zdradzamy sprawdzony przepis Akademii Mistrza na delikatne, pyszne, bardzo proste i zawsze udane pączki tradycyjne, czyli smażone w głębokim tłuszczu, drożdżowe, wypełnione marmoladą. Aby były lżejsze, bardziej puszyste i mniej nasiąkały tłuszczem, do ciasta warto dodać odrobinę spirytusu. Z kolei do smażenia najlepiej wykorzystać fryturę Maestro Gold, która charakteryzuje się niskim stopniem wchłaniania, wyjątkową wydajnością i bardzo dobrym profilem żywieniowym.

Receptura

Ciasto:

mąka pszenna typ 5001000 g
żółtka160 g
margaryna Selecta MB 100 g
cukier kryształ100 g
sól2 szczypty
mleko 3,2%550 g
świeże drożdże65 g
spirytus50 ml

Nadzienie:

według uznania, np. marmolada różana

Do głębokiego smażenia:

frytura pynna Maestro Gold

Technika wykonania

Pączek tradycyjny z marmoladą – jak go zrobić?

1. Przygotowanie rozczynu drożdżowego

Drożdże rozpuść w 150 g ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Dodaj przesianą mąkę do gęstości kwaśnej śmietany. Przesyp na wierzchu mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Przygotowanie ciasta właściwego

Żółtka utrzyj z cukrem. Margarynę rozpuść do gęstości kwaśnej śmietany – nie dopuść do rozdzielenia tłuszczu i wody. Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka z cukrem, resztę mleka, mąki, sól i dokładnie wyrób.

Gdy ciasto będzie wyrobione, dodaj miękką margarynę i zamieszaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Pod koniec dodaj spirytus. Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zamieszaj (przebij) w celu wypuszczenia nagromadzonego gazu. Rozwałkuj na grubość 2–2,5 cm. Szklanką wycinaj kółka tak, aby każdy kęs ciasta ważył około 50 g. Na środek nakładaj nadzienie i zawijaj tak, aby było szczelnie zamknięte.

Pączki przełóż na deskę lekko posypaną mąką, żeby się nie przykleiły. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3. Jak długo smażyć pączki?

Smaż w rozgrzanej do 175℃ fryturze około 3–4 minuty z każdej strony. Usmażone dekoruj według uznania: cukrem pudrem, lukrem, czekoladą.

drożdżowekarnawałsmażone

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka.

Wegańskie pączki wg receptury Kuby Steuermarka

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegański makowiec

Wegański makowiec