Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepis na pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki

Sezon na pączki trwa właściwie przez cały rok. Apogeum przypadnie oczywiście na Tłusty Czwartek. Dziś zdradzamy sprawdzony przepis Akademii Mistrza na delikatne, pyszne, bardzo proste i zawsze udane pączki tradycyjne, czyli smażone w głębokim tłuszczu, drożdżowe, wypełnione marmoladą. Aby były lżejsze, bardziej puszyste i mniej nasiąkały tłuszczem, do ciasta warto dodać odrobinę spirytusu. Z kolei do smażenia najlepiej wykorzystać fryturę Maestro Gold, która charakteryzuje się niskim stopniem wchłaniania, wyjątkową wydajnością i bardzo dobrym profilem żywieniowym.

Receptura

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 500 1000 g
  • zółtka160 g
  • margaryna Selecta MB zobacz100 g
  • cukier kryształ 100 g
  • sól2 szczypty
  • mleko 3,2% 550 g
  • świeże drożdże 65 g
  • spirytus50 ml

Nadzienie:

  • według uznania, np. marmolada różana

Do głębokiego smażenia

Technika wykonania

Pączek tradycyjny z marmoladą - jak go zrobić?

1. Przygotowanie rozczynu drożdżowego

Drożdże rozpuść w 150 g ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Dodaj przesianą mąkę do gęstości kwaśnej śmietany. Przesyp na wierzchu mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Przygotowanie ciasta właściwego

Żółtka utrzyj z cukrem. Margarynę rozpuść do gęstości kwaśnej śmietany – nie dopuść do rozdzielenia tłuszczu i wody. Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka z cukrem, resztę mleka, mąki, sól i dokładnie wyrób.

Gdy ciasto będzie wyrobione, dodaj miękką margarynę i zamieszaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Pod koniec dodaj spirytus. Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto zamieszaj (przebij) w celu wypuszczenia nagromadzonego gazu. Rozwałkuj na grubość 2–2,5 cm. Szklanką wycinaj kółka tak, aby każdy kęs ciasta ważył około 50 g. Na środek nakładaj nadzienie i zawijaj tak, aby było szczelnie zamknięte.

Pączki przełóż na deskę lekko posypaną mąką, żeby się nie przykleiły. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

3. Jak długo smażyć pączki?

Smaż w rozgrzanej do 175℃ fryturze około 3–4 minuty z każdej strony. Usmażone dekoruj według uznania: cukrem pudrem, lukrem, czekoladą.

karnawałsmażonedrożdżowe

Inne przepisy z tej kategorii