Pączek wenecki – jak go zrobić?
Rodzynki namocz w grappie, najlepiej dzień wcześniej.
Mleko podgrzej do temp. około 28°C. Do miski wlej połowę ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, drożdże oraz tyle mąki, aż powstanie ciasto gęstości kwaśnej śmietany. Posyp z wierzchu mąką , przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczyny dodaj resztę mleka, cukru i mąki oraz jaja. Zarób ciasto. W końcowej fazie mieszania dodaj miękką margarynę. Zarób ciasto, aż powstanie masa o jednolitej gładkiej strukturze. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodaj rodzynki i grappę – zamieszaj.
Do rozgrzanej frytury, za pomocą gałkownicy do lodów, nakładaj kulki ciasta i smaż równomiernie z obu stron w temp około 175°C.
Pączki odsącz na ręczniku papierowym, obtocz w cukrze z dodatkiem cynamonu.