Panini z ciasta francuskiego

Uniwersalność ciasta francuskiego daje szerokie możliwości wykorzystywania go, nie tylko do produkcji wyrobów słodkich, ale i wytrawnych. A my polecamy skorzystanie z autorskiej receptury Thierry’ego Ayel na Panini.

Receptura

Ciasto:

mąka 450250 g
mąka 550250 g
woda250 ml
sól10 g
margaryna Maestra Puff Pastry Intenso MB 400 g
zioła prowansalskie (opcjonalnie)5 g

Technika wykonania

Jak składać ciasto francuskie ekspresowe

Wymieszaj ze sobą mąkę typu 450, typu 550 i roztopioną margarynę Maestra Puff Pastry Intenso NH MB. Dodaj wodę i sól. Całość połącz i zagnieć ciasto.

Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i schładzaj przez 30 minut.

Zawiń 4 razy pojedynczo.
Składanie pojedyncze:

Zawijanie pojedyncze

Panini: przepis na ciasto

Rozwałkuj ciasto, tak aby jego bok miał długość 15 cm i grubość 1 cm.
Wykrawaj paski o szerokości 4 cm i rozwałkuj je na szerokość 8 cm.
Grilluj paski około 10 minut.
Następnie przełóż paski do pieca rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz je przez 10 minut.
Gotowe paski przekrój na pół. Dodaj wybrane składniki. Grilluj ok. 2-3 minut.

Panini z czym?

Panini z ciasta francuskiego
  • pesto,
  • pomidor,
  • mozzarella,
  • oliwa z oliwek,
  • rukola.

  • pesto,
  • pomidor,
  • kozi ser,
  • oliwa z oliwek,
  • szynka parmeńska,
  • rukola.
listkującewytrawne

Inne przepisy z tej kategorii

Tarta z łososiem Selecta - Banner

Tarta z łososiem Selecta

Słodko-kwaśne ciastka porzeczkowe z kremem budyniowym.

Słodko-kwaśne ciastka porzeczkowe z kremem budyniowym

Cebularz.

Regionalne inspiracje – cebularz lubelski

Wytrawna tarta z Lotaryngii.

Quiche Lorraine – Wytrawna tarta z Lotaryngii