Panini z ciasta francuskiego
Uniwersalność ciasta francuskiego daje szerokie możliwości wykorzystywania go, nie tylko do produkcji wyrobów słodkich, ale i wytrawnych. A my polecamy skorzystanie z autorskiej receptury Thierry’ego Ayel na Panini.
Receptura
Ciasto:
- mąka 450250 g
- mąka 550250 g
- woda250 ml
- sól10 g
- margaryna Maestra Puff Pastry Intenso MB zobacz400 g
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)5 g
Technika wykonania
Jak składać ciasto francuskie ekspresowe
Wymieszaj ze sobą mąkę typu 450, typu 550 i roztopioną margarynę Maestra Puff Pastry Intenso NH MB. Dodaj wodę i sól. Całość połącz i zagnieć ciasto.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i schładzaj przez 30 minut.
Zawiń 4 razy pojedynczo.
Składanie pojedyncze:
Panini: przepis na ciasto
Rozwałkuj ciasto, tak aby jego bok miał długość 15 cm i grubość 1 cm.
Wykrawaj paski o szerokości 4 cm i rozwałkuj je na szerokość 8 cm.
Grilluj paski około 10 minut.
Następnie przełóż paski do pieca rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz je przez 10 minut.
Gotowe paski przekrój na pół. Dodaj wybrane składniki. Grilluj ok. 2-3 minut.
Panini z czym?
pesto,
pomidor,
mozzarella,
oliwa z oliwek,
rukola.
pesto,
pomidor,
kozi ser,
oliwa z oliwek,
szynka parmeńska,
rukola.