Panna e non solo - przepis autorstwa Leonardo di Carlo
Receptura
Chrupiąca migdałowa malina:
- masło200 g
- beztłuszczowe mleko w proszku75 g
- puder malinowy Sosa40 g
- cukier turbinado270 g
- mąka pszenna325 g
- puder migdałowy280 g
- soda oczyszczona3 g
Mus truskawkowy, orzeszki piniowe i mięta:
- truskawki600 g
- cukier400 g
- świeża mięta5 g
- orzeszki piniowe100 g
- sok z cytryny18 g
Panna cotta ott.2015.1:
- płynna śmietana1000 g
- laska wanilii1 g
- agar 2 g
- cukier110 g
- dekstroza40 g
- masło kakaowe125 g
- żelatyna5 g
Technika wykonania
Chrupiąca migdałowa malina
Połącz wszystkie składniki, rozwałkuj do grubości 2,5-3mm. Piecz w temperaturze 150°C przez około 15-20 minut.
Przechowuj w suchym miejscu.
Mus truskawkowy, orzeszki piniowe i mięta
Wymieszaj truskawki z cukrem, wstaw na godzinę do lodówki, powoli zagotuj, dodaj orzeszki piniowe i sok z cytryny. Szybko ochłódź.
Panna cotta ott.2015.1
Podgrzej pierwsze 5 składników do temperatury 90°C, ostudź, dodaj masło kakaowe, zmiękczoną żelatynę i wymieszaj.
Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzinprzed podaniem.
musy