Placek drożdżowy ze śliwką
Receptura
Ciasto drożdżowe:
- mleko 3,2% 300 g
- drożdże świeże 75 g
- mąka pszenna typ 500 1250 g
- jaja225 g
- cukier kryształ 175 g
- margaryna Qualita 80% zobacz190 g
- sól12 g
Kruszonka z cynamonem:
- margaryna Qualita 80% zobacz200 g
- cukier kryształ 200 g
- mąka pszenna typ 500 400 g
- cynamon mielony10 g
Owoce:
- śliwka węgierka 2000 g
Technika wykonania
Ciasto drożdżowe
Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj odrobinę cukru oraz tyle mąki, żeby „rozczyn” osiągnął konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodaj kolejno: cukier, jaja, sól i pozostałą ilość mąki.
Wyrób ciasto.
Gdy wszystkie składniki połączą się, dodaj w końcowej fazie mieszania miękką margarynę.
Dobrze wyrobione ciasto jest plastyczne i nie klei się do rąk. Odstaw do wyrośnięcia. Po około 20 minutach ciasto przerób (przebij) i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Po około 30 minutach ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy (40x60cm). Przełóż na blachę, posmaruj jajkiem – odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka z cynamonem
Margarynę utrzyj z cukrem typu kryształ, dodaj mąkę i połącz do postaci kruszonki.
Owoce
Śliwki umyć, pokroić na cztery.
Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem i ułóż na nim śliwki. Całość możesz posypać kruszonką z cynamonem. Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto odpiekaj w temp 175 - 180℃ przez ok. 30-35 minut.