Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Placek drożdżowy ze śliwką

Placek drożdżowy ze śliwką

Receptura

Ciasto drożdżowe:

Kruszonka z cynamonem:

Owoce:

  • śliwka węgierka 2000 g

Technika wykonania

Ciasto drożdżowe

Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj odrobinę cukru oraz tyle mąki, żeby „rozczyn” osiągnął konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn wyrośnie dodaj kolejno: cukier, jaja, sól i pozostałą ilość mąki.
Wyrób ciasto.
Gdy wszystkie składniki połączą się, dodaj w końcowej fazie mieszania miękką margarynę.
Dobrze wyrobione ciasto jest plastyczne i nie klei się do rąk. Odstaw do wyrośnięcia. Po około 20 minutach ciasto przerób (przebij) i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
Po około 30 minutach ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy (40x60cm). Przełóż na blachę, posmaruj jajkiem – odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka z cynamonem

Margarynę utrzyj z cukrem typu kryształ, dodaj mąkę i połącz do postaci kruszonki.

Owoce

Śliwki umyć, pokroić na cztery.
Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem i ułóż na nim śliwki. Całość możesz posypać kruszonką z cynamonem. Odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto odpiekaj w temp 175 - 180℃ przez ok. 30-35 minut.

drożdżowe

Inne przepisy z tej kategorii