Poznaj recepturę na klasyczne bajgle od Kuby Steuermarka
Receptura
Naczynie 1:
- mąka przenna750 g
- sól morska1 łyżeczka
Naczynie 2:
- drożdże instant1 i 1/2 opakowania
- cukier drobny4 łyżki
- ciepła woda (o temp. 40℃)350 ml
- oliwa z oliwek2 łyżki
Technika wykonania
Jak wykonać klasyczne bajgle?
Poznaj przepis Kuby Steuermarka.
Aby zrobić 10 klasycznych bajgli należy połączyć w dwóch oddzielnych naczyniach: 750 g mąki pszennej z 1 łyżeczką soli morskiej a w drugim 1½ opakowania drożdży instant z 4 łyżkami drobnego cukru i 100 ml ciepłej wody (40 stopni). Następnie odczekaj 40 minut, aby drożdże wzrosły i wymieszaj je z mąką i solą. Zagnieć i dodaj kolejne 250 ml ciepłej wody i 2 łyżki oliwy z oliwek. Ponownie zagnieć ciasto, rozciągnij je w gruby wałek, spłaszcz jeden z końców i schowaj w nim drugi. Bajgle przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 40 minut. Zagotuj 2,5 litra wody z 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką soli. Następnie gotuj bajgle z obu stron we wrzącej wodzie – 1 minutę z jednej i 30 sekund z drugiej. Wyciągnij je i posyp swoimi ulubionymi składnikami – solą, czarnuszką, makiem, sezamem. Włóż bajgle do piekarnika na termoobieg o temperaturze 190 stopni na 20 minut.
Jeżeli poszukujesz inspiracji na ciekawe kanapki z bajglem – Kuba Steuermark zaproponował dwa, bardzo ciekawe przepisy na słodko lub na słono – znajdziesz je tutaj.