Klasyczna drożdżówka z serem
Receptura
Ciasto drożdżowe:
- mleko 3,2%1000 ml
- drożdże120 g
- cukier kryształ400 g
- margaryna 80% zobacz400 g
- jaja200 g
- sól1 łyżeczka
- mąka 2,5 kg
Masa twarogowa:
- twaróg półtłusty400 g
- margaryna Qualita 80% zobacz100 g
- cukier kryształ140 g
- jaja100 g
- mąka ziemniaczana20 g
- rodzynki25 g
Technika wykonania
Ciasto drożdżowe
Z drożdży, części mąki i części podgrzanego mleka sporządź rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany, przesyp mąką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość dwukrotnie, dodaj pozostałą część mleka, utarte jaja z cukrem i solą, mąkę i dokładnie wyrób. Następnie dodaj miękką margarynę, dokładnie wyrób, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia. Pozostaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przerób, podziel na kęsy, formuj okrągłe drożdżówki.
Posmaruj każdą mieszanką jaja i mleka, odstaw do wyrośnięcia.
Masa twarogowa
Utrzyj margarynę z cukrem.
Zmiel twaróg.
Do utartej margaryny dodaj zmielony twaróg i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj jaja i mąkę ziemniaczaną - ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
Dosyp rodzynki, zamieszaj.
Przełóż do worka cukierniczego.
Gdy drożdżówki lekko podrosną – odciśnij na środku kółko, posmaruj mieszaniną jajka i mleka, uzupełnij masą serową oraz mąką ziemniaczaną. Odstaw do dalszego rośnięcia.
Wyrośnięte drożdżówki włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 15 minut.