Przepis na spód do tarty

Przepis Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego.

Przepis na spód do tarty
Tarta to smakołyk całoroczny. Jednak latem – dzięki dostępności świeżych owoców i warzyw – możemy najlepiej pokazać drzemiący w niej cukierniczy potencjał. To, czym ją wykończymy, jest kwestią naszego smaku i cukierniczej inwencji, jednak nawet najlepsze dodatki nie wystarczą, jeśli spód nie będzie idealny. Jak go stworzyć? Oto propozycja Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego.

Receptura

Spód tarty na słodko:

cukier puder100 g
margaryna Qualita 80% lub Qualita NP 80% 100 g
margaryna Maestra Puff Pastry MB 100 g
mąka pszenna300 g

Spód tarty na wytrawnie:

margaryna Maestra Puff Pastry MB 100 g
margaryna Qualita 80% lub Qualita NP 80% 100 g
mąka pszenna300 g
sól30 g
woda50 g

Technika wykonania

Wszystkie sypkie składniki przesiej przez sito. Do przesianych składników dodaj pozostałe składniki, krótko zarób na jednolitą masę i schłodź.
Najlepiej jest sporządzić ciasto dzień wcześniej.

jabłecznikkruchelistkującesernikitartyWielkanocwytrawne

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą

Wegański makowiec

Wegański makowiec