Poznaj dwa ciekawe przepisy na bajgle, którymi z Akademią Mistrza podzielił się Kuba Steuermark!
Jedną z moich ulubionych kanapek, gdy odwiedzałem Nowy Jork, był klasyczny bajgiel z kremowym serkiem i łososiem. Jednak dopiero po latach opracowałem turbo wersję tej klasycznej kanapki.
Bajgiel przekrój klasycznie wzdłuż, a następnie posmaruj serkiem wymieszanym z chrzanem z obu stron. Przyklej do obu stron rukolę. Na jednej stronie połóż plastry łososia, na drugiej plastry buraka obtoczone w musztardzie francuskiej. Potem wystarczy, że złożysz kanapkę i bajgiel jest gotowy do spożycia.
Drugim bajglem, który urzekł mnie też za wielką wodą to słodka wersja klasycznego tosta – z masłem orzechowym i dżemem. Jednak w amerykańskiej wersji to połączenie gładkiego masła z arachidów z dżemem z winogron. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie starał się zmaksymalizować smaku. Tutaj należy połączyć słodką i owocową nutę ze słonym i najlepiej chrupiącym orzechem. To połączenie można zapewnić sobie mieląc wolno lekko osolone pistacje w blenderze z 1 łyżeczką soli. Gdy już stworzysz takie masło należy jego smak przełamać słodkim i owocowym dżemem. Dla mnie odpowiedź jest jedna – truskawka! Dobrym rozwiązaniem będzie również „podkręcenie” tego dżemu jednym pikantnym składnikiem – ostrym, ziołowym pieprzem zielonym. Wystarczy zasypać truskawki cukrem, krótko poddusić i zblendować razem z odrobiną ziołowego zielonego pieprzu. W ostatnim kroku przekrój bajgla, posmaruj masłem, dżemem i złóż kanapkę w całość.