Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Przepisy Kuby Steuermarka na popularne kanapki z bajglem

Przepisy na popularnie kanapki z bajglem - Image

Receptura

1 bajgiel:

  • bajgiel z makiem i solą1 szt.
  • plastry wędzonego łososia 50 g
  • upieczony burak 1 szt.
  • dobrej jakości chrzan1 łyżeczka
  • rukola 1 garść
  • serek kremowy Philadelphia 2 łyżki
  • pełnoziarnista musztarda francuska 1 łyżka

2 bajgiel:

  • bajgiel 1 szt.
  • Masło pistacjowe:

  • pistacje niesolone 200 g
  • sól1 łyżeczka
  • Dżem truskawkowy:

  • truskawki200 g
  • cukier150 g
  • pieprz zielony 1 szczypta

Technika wykonania

Poznaj dwa ciekawe przepisy na bajgle, którymi z Akademią Mistrza podzielił się Kuba Steuermark!

Jedną z moich ulubionych kanapek, gdy odwiedzałem Nowy Jork, był klasyczny bajgiel z kremowym serkiem i łososiem. Jednak dopiero po latach opracowałem turbo wersję tej klasycznej kanapki.

Bajgiel przekrój klasycznie wzdłuż, a następnie posmaruj serkiem wymieszanym z chrzanem z obu stron. Przyklej do obu stron rukolę. Na jednej stronie połóż plastry łososia, na drugiej plastry buraka obtoczone w musztardzie francuskiej. Potem wystarczy, że złożysz kanapkę i bajgiel jest gotowy do spożycia.

Drugim bajglem, który urzekł mnie też za wielką wodą to słodka wersja klasycznego tosta – z masłem orzechowym i dżemem. Jednak w amerykańskiej wersji to połączenie gładkiego masła z arachidów z dżemem z winogron. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie starał się zmaksymalizować smaku. Tutaj należy połączyć słodką i owocową nutę ze słonym i najlepiej chrupiącym orzechem. To połączenie można zapewnić sobie mieląc wolno lekko osolone pistacje w blenderze z 1 łyżeczką soli. Gdy już stworzysz takie masło należy jego smak przełamać słodkim i owocowym dżemem. Dla mnie odpowiedź jest jedna – truskawka! Dobrym rozwiązaniem będzie również „podkręcenie” tego dżemu jednym pikantnym składnikiem – ostrym, ziołowym pieprzem zielonym. Wystarczy zasypać truskawki cukrem, krótko poddusić i zblendować razem z odrobiną ziołowego zielonego pieprzu. W ostatnim kroku przekrój bajgla, posmaruj masłem, dżemem i złóż kanapkę w całość.

pieczywowytrawne

Inne przepisy z tej kategorii