Ptysie z kremem bezowym

Ptysie z kremem bezowym
Najpyszniejszy deser, jaki miłośnik słodyczy może sobie wymarzyć! Perfekcyjne parzone ciasto z lekkim kremem, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nadzienia są właściwie nieskończonym zestawem możliwości, my proponujemy krem bezowy! ☺ Zapraszamy do naszego mistrzowskiego przepisu!

Receptura

Receptura na ciasto parzone:

mąka pszenna500 g
woda500 g
margaryna Qualita 80% 250 g
sól1 łyżeczka
jaja10-15 szt.

Receptura na krem bezowy:

cukier700 g
białka jaj300 g
woda300 g
kwas cytrynowy2 g
esencja cytrynowa3 g

Technika wykonania

Ciasto parzone na ptysie

Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej sól. Dodaj margarynę i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj przez 3-6 min. stale mieszając, aby zapobiec przypaleniu, do momentu, aż masa będzie gładka, szklista, straci zapach surowizny i zacznie odchodzić od brzegu naczynia. Schłodź zaparzoną mąkę do temperatury ok. 70℃. Stopniowo dodawaj jaja, ciągle mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta:

  • ciasto o zbyt sztywnej konsystencji da małą objętość wyrobów
  • ciasto o luźnej, wolnej konsystencji spowoduje zaś rozlewanie się wyrobów i niezachowanie kształtów.

Za pomocą worka cukierniczego z końcówką formuj ptysie i wypiekaj.

Temperatura pieczenia ciasta parzonego: początkowa 230℃ przez około 10-15 minut. Następnie otwórz piekarnik, wypuść nadmiar pary i dosusz w temp. 220℃ przez około 5-10 minut.

Upieczone, ostudzone ptysie przetnij na pół. Za pomocą worka cukierniczego z końcówką napełniaj kremem jedną połówkę i przykrywaj drugą połówką. Całość udekoruj pudrem.

Krem bezowy

Umyte jaja wybij oddzielając białka od żółtek. Białka schłodź do temp. 2°C. Ugotuj syrop cukrowy (temp. ok 117-122°C). Schłodzone białka ubij, w trakcie ubijania wlewaj cienkim strumieniem syrop cukrowy. Dodaj substancje smakowo–aromatyczne i kwasek cytrynowy (5g na 1kg kremu). Całość ubijaj przez minutę do uzyskania jednolitej masy i dokładnego połączenia się składników.

kremyparzone

Inne przepisy z tej kategorii

Waniliowe mini eklerki.

Waniliowe mini eklerki

Tort "Dla mamy"

Tort z musem malinowym “Dla Mamy”

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową.

Tort z kremem waniliowym i żelką truskawkową

Tort włoski

Tort włoski