Regionalne inspiracje – obwarzanki

Regionalne inspiracje
Dziś, w ramach cyklu regionalne inspiracje, przedstawiamy kolejną recepturę – tym razem na obwarzanki. Ten klasyczny przysmak, często spotykany jest przy okazji letnich odpustów czy dnia Wszystkich Świętych. Historycznie, sama nazwa wzięła się ze sposobu obrabiania ciasta – mówiło się, że zostało ono obwarzone w warze, czyli obgotowane we wrzącej wodzie. Obwarzanki stanowią część folkloru polskiego. Poznaj przepis i zainspiruj się! Zapraszamy również do odwiedzenia innych naszych artykułów w ramach tego cyklu.

Receptura

Na małe obwarzanki:

mąka typ 5001000 g
woda300 g
jaja250 g
cukier puder30 g
sól12,5 g
proszek do pieczenia12,5 g

Do gotowania:

woda1500 g
cukier2 łyżki

Do posypania do wyboru:

gruby cukier kryształ, mak, czarnuszka, gruba sól, kminek

Technika wykonania

Do misy robota wsyp wszystkie składniki, za pomocą haka wyrób na jednolitą, gładką, elastyczną masę.
Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do odpoczynku na około 30-40 minut, następnie podziel na kęsy.
Z kęsów uformuj wałeczki około 15 cm i sklej końcówki formując małe kółka.


Wodę z cukrem zagotuj. Do wrzącej mieszaniny wrzucaj partiami obwarzanki, gotuj do wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem.


Przed pieczeniem posyp wybraną posypką lub pozostaw bez dekoracji.
Obwarzanki piecz w temp. 200 – 210 ℃ prze około 20-25 minut.

pieczywo

Inne przepisy z tej kategorii

Przepisy Kuby Steuermarka na popularne kanapki z bajglem.

Przepisy Kuby Steuermarka na popularne kanapki z bajglem

Przepis na bajgle z ciasta drożdżowego - metoda dwufazowa

Przepis na bajgle z ciasta drożdżowego – metoda dwufazowa

Przepis na klasyczne bajgle

Poznaj recepturę na klasyczne bajgle od Kuby Steuermarka

Jak upiec bagietkę idealną?

Jak upiec bagietkę idealną?