Regionalne inspiracje - obwarzanki
Dziś, w ramach cyklu regionalne inspiracje, przedstawiamy kolejną recepturę - tym razem na obwarzanki. Ten klasyczny przysmak, często spotykany jest przy okazji letnich odpustów czy dnia Wszystkich Świętych. Historycznie, sama nazwa wzięła się ze sposobu obrabiania ciasta - mówiło się, że zostało ono obwarzone w warze, czyli obgotowane we wrzącej wodzie. Obwarzanki stanowią część folkloru polskiego. Poznaj przepis i zainspiruj się! Zapraszamy również do odwiedzenia innych naszych artykułów w ramach tego cyklu.
Receptura
Na małe obwarzanki:
- mąka typ 500 1000 g
- woda300 g
- jaja250 g
- cukier puder 30 g
- sól12,5 g
- proszek do pieczenia 12,5 g
Do gotowania:
- woda1500 g
- cukier2 łyżki
Do posypania do wyboru:
- gruby cukier kryształ, mak, czarnuszka, gruba sól, kminek
Technika wykonania
Do misy robota wsyp wszystkie składniki, za pomocą haka wyrób na jednolitą, gładką, elastyczną masę.
Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do odpoczynku na około 30-40 minut, następnie podziel na kęsy.
Z kęsów uformuj wałeczki około 15 cm i sklej końcówki formując małe kółka.
Wodę z cukrem zagotuj. Do wrzącej mieszaniny wrzucaj partiami obwarzanki, gotuj do wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem.
Przed pieczeniem posyp wybraną posypką lub pozostaw bez dekoracji.
Obwarzanki piecz w temp. 200 – 210 ℃ prze około 20-25 minut.