Rolada makowa
W myśl ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał przynosić szczęście i chronić przed działaniem sił nieczystych. Symbolizował także urodzaj i płodność. Może zatem warto wprowadzić do świątecznej (ale nie tylko) oferty niezastąpioną roladę makową.
Receptura
Ciasto drożdżowe:
- mleko200 ml
- żółtka 6 szt.
- drożdże35 g
- cukier180 g
- margaryna 80% Maestra Cukiernicza MB zobacz160 g
- mąka pszenna1350 g
- sól
- skórka pomarańczowa
Masa makowa:
- mleko450 g
- mak500 g
- cukier kryształ250 g
- rodzynki100 g
- orzechy włoskie50 g
- białko6 szt.
- miód1 łyżka
- marmolada2 łyżki
- olejek migdałowy
- cynamon1 łyżeczka
- margaryna Maestra Cukiernicza MB 80% zobacz1 łyżka
Technika wykonania
Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem ze szczyptą cukru, dodaj mąkę do konsystencji kwaśnej śmietany i odstaw na 20 minut. Następnie do wyrośniętej masy dodaj żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę wymieszaną z solą, skórkę i dokładnie wymieszaj aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodaj rozpuszczony letni tłuszcz. Dokładnie wyrabiaj, aż masa zacznie odchodzić od naczynia i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa: przepis
Mak zaparz w 450 ml mleka, odstaw do wystygnięcia, dwukrotnie zmiel. Do zmielonego maku dodaj miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, margarynę, rodzynki, orzechy i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec delikatnie wymieszaj z ubitym białkiem z cukrem.
W zależności od wielkości blaszki poporcjuj ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkuj na prostokąty, nałóż masę makową, zwiń w roladę i zawiń w posmarowany olejem pergamin. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsyp mąką w celu zawinięcia masy.
Piecz w temperaturze 180-190°C przez około 30-40 minut.
Wykończ pomadą wodną i posyp makiem, orzechami lub płatkami migdałowymi.