Rolada Makowa odpiekana w formie na comber
Makowiec to wyjątkowy wypiek w polskiej tradycji świątecznej – zarówno bożonarodzeniowej, jak i wielkanocnej. Niegdyś spożywany głównie przez zamożnych przedstawicieli społeczeństwa, dziś gości na większości polskich stołów. Zresztą nie tylko od święta. Wielu konsumentów uznaje go bowiem za bardzo pożądany całoroczny przysmak. Przedstawiamy zatem mistrzowski przepis na makowiec w wykonaniu Mieczysława Chojnowskiego.
Receptura
Ciasto drożdżowe:
- mleko 3,2% 200 ml
- żółtka120 g
- drożdże35 g
- cukier kryształ 180 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB 80% zobacz160 g
- mąka pszennaok. 1350 g
- sólszczypta
Masa makowa:
- mleko 3,2%450 g
- mak 500 g
- cukier kryształ250 g
- rodzynki namoczone w rumie100 g
- orzechy włoskie50 g
- białko180 g
- miód1 łyżka
- marmolada2 łyżki
- olejek migdałowy
- cynamon1 łyżeczka
- miękka margaryna Maestra Cukiernicza MB 80% zobacz1 łyżka
Technika wykonania
Ciasto drożdżowe na makowiec
Sporządź rozczyn: Do miski wlej letnie mleko. Dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz mąkę, do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Żółtka utrzyj z resztą cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka, pozostałą mąkę z solą – za pomocą miksera połącz na jednolitą masę.
Do wyrobionego ciasta dodaj miękki tłuszcz – wyrabiaj na jednolitą masę.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak zrobić masę makową?
Mak zalej wrzącym mlekiem, odstaw do ostygnięcia, następnie odcedź i zmiel dwukrotnie.
Białko ubij z cukrem na sztywną pianę.
Do zmielonego maku dodaj miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, miękką margarynę, rodzynki, orzechy. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na końcu delikatnie połącz z ubitym białkiem z cukrem.
Składanie rolady makowej
W zależności od wielkości blachy poporcjuj ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkuj na prostokąty, nałóż masę makową, zawiń w roladę i przełóż do formy na comber.
Piecz w temperaturze 180 – 190°C przez około 30 – 40 minut.
Wykończ lukrem i posyp makiem, skórką pomarańczową, orzechami, migdałami oraz rodzynkami.