Ciasto drożdżowe na makowiec
Sporządź rozczyn: Do miski wlej letnie mleko. Dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz mąkę, do uzyskania konsystencji kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Żółtka utrzyj z resztą cukru.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj utarte żółtka, pozostałą mąkę z solą – za pomocą miksera połącz na jednolitą masę.
Do wyrobionego ciasta dodaj miękki tłuszcz – wyrabiaj na jednolitą masę.
Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak zrobić masę makową?
Mak zalej wrzącym mlekiem, odstaw do ostygnięcia, następnie odcedź i zmiel dwukrotnie.
Białko ubij z cukrem na sztywną pianę.
Do zmielonego maku dodaj miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, miękką margarynę, rodzynki, orzechy. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Na końcu delikatnie połącz z ubitym białkiem z cukrem.
Składanie rolady makowej
W zależności od wielkości blachy poporcjuj ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkuj na prostokąty, nałóż masę makową, zawiń w roladę i przełóż do formy na comber.
Piecz w temperaturze 180 – 190°C przez około 30 – 40 minut.
Wykończ lukrem i posyp makiem, skórką pomarańczową, orzechami, migdałami oraz rodzynkami.