Sernik czekoladowy
Według Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego
Sernik to ciasto, które lubią wszyscy! Ma on wiele odmian, więc warto mieć ich w ofercie przynajmniej kilka, tak by trafić w gusta różnych klientów. W tym przepisie sekret na doskonałą sernikową bazę na kruchym czekoladowym cieście zdradza Mistrz - Mieczysław Chojnowski. Reszta to już kwestia wyobraźni – owoce, polewy, bakalie – możliwości jest mnóstwo!
Receptura
Kruche ciasto czekoladowe:
- cukier puder350 g
- margaryna Qualita NP 80% zobacz500 g
- jaja100 g
- mąka pszenna800 g
- kakao100 g
- proszek do pieczenia25 g
- syrop skrobiowy70 g
Masa serowa:
- ser półtłusty1700 g
- serek homogenizowany1000 g
- jaja450 g
- cukier750 g
- margaryna Qualita 80% zobacz600 g
- budyń śmietankowy120 g
Technika wykonania
Jak zrobić sernik na czekoladowym spodzie?
Margarynę Qualita NP. 80% połącz z cukrem, dodaj jaja i na koniec wszystkie sypkie składniki. Zagnieć na jednolitą masę.
Jaja z cukrem ubij na ciepło, margarynę Qualitę 80% także ubij. Serki połącz i dodaj do margaryny, wymieszaj, dodaj ubitą masę jajowo-cukrową, ana koniec budyń.
Na surowy spód czekoladowy wylej masę serową i piecz w temp. 170 - 180°C, przez 80 - 90 min.