Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy.
Według Mistrza Świata w Cukiernictwie – Mieczysława Chojnowskiego. Sernik to ciasto, które lubią wszyscy! Ma on wiele odmian, więc warto mieć ich w ofercie przynajmniej kilka, tak by trafić w gusta różnych klientów. W tym przepisie sekret na doskonałą sernikową bazę na kruchym czekoladowym cieście zdradza Mistrz – Mieczysław Chojnowski. Reszta to już kwestia wyobraźni – owoce, polewy, bakalie – możliwości jest mnóstwo!

Receptura

Kruche ciasto czekoladowe:

cukier puder350 g
margaryna Qualita NP 80% 500 g
jaja100 g
mąka pszenna800 g
kakao100 g
proszek do pieczenia25 g
syrop skrobiowy70 g

Masa serowa:

ser półtłusty1700 g
serek homogenizowany1000 g
jaja450 g
cukier750 g
margaryna Qualita 80% 600 g
budyń śmietankowy120 g

Technika wykonania

Jak zrobić sernik na czekoladowym spodzie?

Margarynę Qualita NP 80% połącz z cukrem, dodaj jaja i na koniec wszystkie sypkie składniki. Zagnieć na jednolitą masę.

Jaja z cukrem ubij na ciepło, margarynę Qualita 80% także ubij. Serki połącz i dodaj do margaryny, wymieszaj, dodaj ubitą masę jajowo-cukrową, ana koniec budyń.
Na surowy spód czekoladowy wylej masę serową i piecz w temp. 170 – 180°C, przez 80 – 90 min.

Boże NarodzeniekruchesernikiWielkanoc

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą