Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Sernik krakowski

Sernik krakowski - Banner

Klasyczny wypiek, który powinny znaleźć się w każdej cukierni w okresie świątecznym, to…? Zdecydowanie sernik krakowski! Sprawdź nasz tradycyjny, sprawdzony przepis, dzięki któremu bez wahania wypiek ten stanie się najczęściej poszukiwanym ciastem w Twoim lokalu. Puszysty i aromatyczny, pełen rodzynek i wykończony skórką pomarańczową.

Receptura

Ciasto kruche:

Masa serowa:

  • twaróg półtłusty4000 g
  • margaryna Qualita 80% zobacz560 g
  • cukier kryształ 560 g
  • jaja400 g
  • mąka ziemniaczana80 g
  • skórka pomarańczowa100 g
  • namoczone rodzynki100 g

Technika wykonania

Ciasto kruche

Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z tłuszczem, dodaj cukier puder i żółtka, zarób ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki ciasta, schłodź.

Wywałkuj z chłodnego ciasta kruchego spód, odpiecz w temperaturze 180°C na jasno złoty kolor, przestudź.

Masa serowa

Utrzyj margarynę z cukrem. Następnie dodaj jaja i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Do masy dodaj zmielony twaróg i dokładnie połącz wszystkie składniki. Na koniec dodawaj mąkę ziemniaczaną, bakalie.

Masę serową wylej na upieczony spód, rozsmaruj, na wierzchu ułóż paski z ciasta kruchego.

Sernik odpiecz w temperaturze 180°C przez około 60-75 minut, wykończ pomadą.

kruchesernikiWielkanocBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii