Sernik krakowski
Klasyczny wypiek, który powinny znaleźć się w każdej cukierni w okresie świątecznym, to…? Zdecydowanie sernik krakowski! Sprawdź nasz tradycyjny, sprawdzony przepis, dzięki któremu bez wahania wypiek ten stanie się najczęściej poszukiwanym ciastem w Twoim lokalu. Puszysty i aromatyczny, pełen rodzynek i wykończony skórką pomarańczową.
Receptura
Ciasto kruche:
- mąka1,5 kg
- margaryna Qualita 80% zobacz1 kg
- cukier puder0,5 kg
- żółtka150 g
Masa serowa:
- twaróg półtłusty4000 g
- margaryna Qualita 80% zobacz560 g
- cukier kryształ 560 g
- jaja400 g
- mąka ziemniaczana80 g
- skórka pomarańczowa100 g
- namoczone rodzynki100 g
Technika wykonania
Ciasto kruche
Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z tłuszczem, dodaj cukier puder i żółtka, zarób ciasto nożem, starając się połączyć wszystkie składniki ciasta, schłodź.
Wywałkuj z chłodnego ciasta kruchego spód, odpiecz w temperaturze 180°C na jasno złoty kolor, przestudź.
Masa serowa
Utrzyj margarynę z cukrem. Następnie dodaj jaja i ponownie wymieszaj na jednolitą masę. Do masy dodaj zmielony twaróg i dokładnie połącz wszystkie składniki. Na koniec dodawaj mąkę ziemniaczaną, bakalie.
Masę serową wylej na upieczony spód, rozsmaruj, na wierzchu ułóż paski z ciasta kruchego.
Sernik odpiecz w temperaturze 180°C przez około 60-75 minut, wykończ pomadą.