Sernik z bezą
Beza w połączeniu z sernikiem? Czemu nie? Propozycja na deser idealny, z charakterem.
Receptura
Ciasto kruche:
- margaryna Qualita 80% zobacz150 g
- cukier150 g
- jajka2 szt.
- proszek do pieczenia1/2 łyżeczki
- mąka pszenna750 g
Masa serowa:
- ser mielony1 kg
- cukier200 g
- Olej z Esencją Masła zobacz100 g
- budyń śmietankowy64 g
- jajka 5 szt.
- mleko 3.2 %600 g
- brzoskwinie1
Beza:
- białka150 g
- cukier150 g
Technika wykonania
Kruche ciasto
Cukier i margarynę wygnieć razem. Dodaj jajka. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem i wygniataj. Wałkuj ciasto na blaszkę 34 x 26 cm.
Masa serowa
Wszystkie składniki oprócz mleka włóż do miski i wymieszaj tak, żeby wszystko się ładnie połączyło. Na końcu dodaj mleko oraz pokrojone brzoskwinie. Masa będzie wodnista, więc ciasto kruche należy dognieść do blaszki tak, żeby nie wlało się pod ciasto. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopniach. Po upływie tego czasu wyciągnij ciasto. Tuż przed wyjęciem ubij białka z cukrem i wyłóż je na nasz sernik – posmaruj lub naszprycuj. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 35 do 40 minut.
krucheserniki