Słodko-kwaśne ciastka porzeczkowe z kremem budyniowym

Słodko-kwaśne ciastka porzeczkowe z kremem budyniowym.
Porzeczki to owoce, które mimo niewielkich gabarytów, są prawdziwą bombą witaminową. Zastosowanie ich w wyrobach cukierniczych z pewnością zadowoli klientów stawiających na zdrowe przekąski. Ich kwaśny smak doskonale komponuje się ze słodkim smakiem ciasta!

Receptura

Ciasto drożdżowe:

mleko200 g
drożdże (świeże)25 g
margaryna Qualita 80% 120 g
mąka pszenna500 g
cukier kryształ50 g
jajko1 szt.
sólszczypta

Krem budyniowy:

Kruszwica Kaltkrem Super1000 g
mleko 3,2%400 g

Margaryna do laminowania:

margaryna Maestra Puff Pastry MB 250 g

Technika wykonania

Przygotuj ciasto drożdżowe, rozwałkuj na kwadrat, zawiń szczelnie margaryną Maestrą Puff Pastry MB, rozwałkuj na prostokąt, złóż na 3. Czynność tę powtórz dwa razy. Ciasto rozwałkowane na prostokąt, pokrój na cienkie, około 60 g paski. Zwiń w ósemkę.

Wypełnij kremem budyniowym, dodaj czerwone porzeczki i przykryj delikatnie kruszonką.

Upiecz i wykończ pomadą lub cukrem pudrem.

drożdżowelistkujące

Inne przepisy z tej kategorii

Baba wielkanocna zaparzana | Akademia Mistrza - Banner

Zaparzana baba wielkanocna

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegański makowiec

Wegański makowiec

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami

Wegańska drożdżówka z kruszonką cynamonową i migdałami