Słodko-kwaśne ciastka porzeczkowe z kremem budyniowym
Porzeczki to owoce, które mimo niewielkich gabarytów, są prawdziwą bombą witaminową. Zastosowanie ich w wyrobach cukierniczych z pewnością zadowoli klientów stawiających na zdrowe przekąski. Ich kwaśny smak doskonale komponuje się ze słodkim smakiem ciasta!
Receptura
Ciasto drożdżowe:
- mleko200 g
- drożdże (świeże)25 g
- margaryna Qualita 80% zobacz120 g
- mąka pszenna500 g
- cukier kryształ50 g
- jajko1 szt.
- sólszczypta
Krem budyniowy:
- Kruszwica Kaltkrem Super1000 g
- mleko 3,2% 400 g
Margaryna do laminowania:
Technika wykonania
Przygotuj ciasto drożdżowe, rozwałkuj na kwadrat, zawiń szczelnie margaryną Maestrą Puff Pastry MB, rozwałkuj na prostokąt, złóż na 3. Czynność tę powtórz dwa razy. Ciasto rozwałkowane na prostokąt, pokrój na cienkie, około 60 g paski. Zwiń w ósemkę.
Wypełnij kremem budyniowym, dodaj czerwone porzeczki i przykryj delikatnie kruszonką.
Upiecz i wykończ pomadą lub cukrem pudrem.
drożdżowelistkujące