Przejdź do aktualnościPrzejdź do wyszukiwarki

Tarta świąteczna na słodko z nutą korzenną

Tarta świąteczna na słodko z nutą korzenną - Banner

Tarty przebojem wdarły się na polskie stoły. Dlaczego więc nie pokusić się o świąteczną wersję tego dania? Twoi klienci na pewno z przyjemnością postawią taką tartę na świątecznym stole.

Receptura

Ciasto kruche:

Prażynka:

  • prażynka Pailleté Feuilletine (prażone migdały w syropie cukrowym)120 g
  • czekolada mleczna125 g

Ganache czekoladowy z korzenną nutą:

  • śmietana kremowa 36%250 g
  • czekolada deserowa 250 g
  • miód1 łyżka
  • przyprawa do piernika2 łyżeczki
  • Becherovka do smaku

Technika wykonania

Przepis na ciasto kruche

Wszystkie składniki wymieszaj przez około 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Ciasto schładzaj w temp. 4 - 8˚C przez co najmniej 3 godziny. Foremkę do tarty wyłóż ciastem kruchym, upiecz.

Prażynka

Czekoladę upłynnij, połącz z prażynką.

Ganache czekoladowy

Śmietanę z miodem zagotuj. Lekko przestudź. Wlej do czekolady, dokładnie wymieszaj (aż czekolada się połączy), na koniec dodaj przyprawy piernikowe i ew. Becherovkę.

Do upieczonej tarty wlej część ganache, przełóż prażynką i zalej pozostałą częścią ganache. Ozdabiaj według uznania.

czekoladakruchetartyBoże Narodzenie

Inne przepisy z tej kategorii