Tarta świąteczna na słodko z nutą korzenną
Tarty przebojem wdarły się na polskie stoły. Dlaczego więc nie pokusić się o świąteczną wersję tego dania? Twoi klienci na pewno z przyjemnością postawią taką tartę na świątecznym stole.
Receptura
Ciasto kruche:
- mąka pszenna450 g
- margaryna Maestra Cukiernicza MB zobacz150 g
- margaryna Puff Pastry MB zobacz150 g
- cukier puder100 g
- jaja125 g
- mączka migdałowa45 g
- przyprawa piernikowa5 g
Prażynka:
- prażynka Pailleté Feuilletine (prażone migdały w syropie cukrowym)120 g
- czekolada mleczna125 g
Ganache czekoladowy z korzenną nutą:
- śmietana kremowa 36%250 g
- czekolada deserowa 250 g
- miód1 łyżka
- przyprawa do piernika2 łyżeczki
- Becherovka do smaku
Technika wykonania
Przepis na ciasto kruche
Wszystkie składniki wymieszaj przez około 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Ciasto schładzaj w temp. 4 - 8˚C przez co najmniej 3 godziny. Foremkę do tarty wyłóż ciastem kruchym, upiecz.
Prażynka
Czekoladę upłynnij, połącz z prażynką.
Ganache czekoladowy
Śmietanę z miodem zagotuj. Lekko przestudź. Wlej do czekolady, dokładnie wymieszaj (aż czekolada się połączy), na koniec dodaj przyprawy piernikowe i ew. Becherovkę.
Do upieczonej tarty wlej część ganache, przełóż prażynką i zalej pozostałą częścią ganache. Ozdabiaj według uznania.
czekoladakruchetartyBoże Narodzenie