Tarta świąteczna na słodko z nutą korzenną

Tarta świąteczna na słodko z nutą korzenną
Tarty przebojem wdarły się na polskie stoły. Dlaczego więc nie pokusić się o świąteczną wersję tego dania? Twoi klienci na pewno z przyjemnością postawią taką tartę na świątecznym stole.

Receptura

Ciasto kruche:

mąka pszenna450 g
margaryna Maestra Cukiernicza MB 150 g
margaryna Puff Pastry MB 150 g
cukier puder100 g
jaja125 g
mączka migdałowa45 g
przyprawa piernikowa5 g

Prażynka:

prażynka Pailleté Feuilletine (prażone migdały w syropie cukrowym)120 g
czekolada mleczna125 g

Ganache czekoladowy z korzenną nutą:

śmietana kremowa 36%250 g
czekolada deserowa250 g
miód1 łyżka
przyprawa do piernikaprzyprawa do piernika
Becherovka do smaku

Technika wykonania

Przepis na ciasto kruche

Wszystkie składniki wymieszaj przez około 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Ciasto schładzaj w temp. 4 – 8˚C przez co najmniej 3 godziny. Foremkę do tarty wyłóż ciastem kruchym, upiecz.

Prażynka

Czekoladę upłynnij, połącz z prażynką.

Ganache czekoladowy

Śmietanę z miodem zagotuj. Lekko przestudź. Wlej do czekolady, dokładnie wymieszaj (aż czekolada się połączy), na koniec dodaj przyprawy piernikowe i ew. Becherovkę.

Do upieczonej tarty wlej część ganache, przełóż prażynką i zalej pozostałą częścią ganache. Ozdabiaj według uznania.

Boże Narodzenieczekoladakruchetarty

Inne przepisy z tej kategorii

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie kruche ciasteczka

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciasto piernikowe do wałkowania

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą.

Wegańskie ciastka pienione z marmoladą

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi

Wegańskie bułeczki drożdżowe z dropsami czekoladowymi