Przepis na tartę ananasową
Krem ananasowy i krucha tarta – ten duet to gwarancja sukcesu. W końcu recepturę stworzył nasz ceniony ekspert, Mieczysław Chojnowski. Co ważne, przygotowanie tego wypieku jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Oto nasz sprawdzony przepis z wykorzystaniem margaryny, która składa się tylko z 3 składników!
Receptura
Ciasto kruche:
- Kruszwica Kruche1000 g
- margaryna Selecta MB zobacz150 g
- margaryna Maestra Puff Pastry MB zobacz150 g
- jaja
Krem ananasowy:
- Kruszwica Kaltkrem Plus 400 g
- Sok anansowy1000 g
Wykończenie:
- żel neutralny
- ananas w krążkach
- frużelina malinowa
- biała czekolada
Technika wykonania
Ciasto kruche:
Składniki wymieszaj mikserem przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Przygotowane cisto schłodź w temp. 4-8˚C przez co najmniej 2 godz. Rozwałkuj, przełóż na formę do tarty i ponakłuwaj. Piecz w temp. 200-210℃ na złoty kolor. Schłodź.
TIP AKADEMII MISTRZA:Dodatek margaryny Puff Pastry sprawi, że ciasto stanie się bardziej plastyczne i nie będzie się rwało podczas wałkowania.
Przepis na krem ananasowy
Krem ananasowy
Składniki wymieszaj na jednolitą, gładką masę za pomocą miksera. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Wykończenie
Upieczoną tartę posmaruj płynną białą czekolada. Poczekaj aż zastygnie. Nałóż do 2/3 wysokości krem ananasowy. Całość udekoruj ananasem i frużeliną malinową i wykończ naturalnym żelem.
TIP AKADEMII MISTRZA: Przed nałożeniem jakiegokolwiek nadzienia do tarty warto zabezpieczyć ją np. czekoladą, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania wilgoci z nadzienia.
TIP AKADEMII MISTRZA: Przed nałożeniem jakiegokolwiek nadzienia do tarty warto zabezpieczyć ją np. czekoladą, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania wilgoci z nadzienia.