Kruche ciasto na tartę
Wymieszaj Beleaf PlantBetter i cukier puder na gładką masę, dodaj mąkę pszenną, sól i ugniataj przez krótki czas. Schłodzić. Rozwałkuj, wykrój okrągły spód i ponakłuwaj przed pieczeniem. Piecz w temp. 200-210℃ na jasnozłoty kolor. Ostudź. Upieczony i ostudzony krążek ciasta przenieś do okrągłego rantu. Z pozostałej części surowego ciasta wytnij pasek i wyłóż nim boki formy.
Nadzienie z jabłek
Jabłka obierz i każde pokrój na 8 części. Przełóż do rondelka, praż do momentu, aż część jabłek się rozgotuje, pozostała część będzie jeszcze w cząstkach, a nadmiar wody się wygotuje. Pod koniec prażenia dodaj mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie zamieszaj i zagotuj. Ostudź.

TIP AKADEMII MISTRZA: Nadzienie możesz dodatkowo wzbogacić o: rodzynki, żurawinę, gruszkę lub brzoskwinię.
Jak zrobić kruszonkę?
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera przez około 4 minuty do postaci kruszonki. Schłodź.
Wykończenie tarty
Do rantu, wyłożonego uprzednio przygotowanym ciastem, dodaj prażone jabłka do wysokości ciasta kruchego i posyp kruszonką. Piecz przez około 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 -200℃.