Tarta jabłkowa
Tarta z owocami to cukierniczy klasyk. Przygotowana według sprawdzonej receptury, na bazie wysokiej jakości składników, może być wizytówką każdej cukierni. Dziś zdradzamy przepis naszego eksperta, Mieczysława Chojnowskiego, na łatwą i szybką w przygotowaniu tartę z jabłkami.
Receptura
Ciasto kruche:
- Kruszwica Kruche1000 g
- margaryna Selecta MB 80% zobacz400 g
- jaja100 g
Nadzienie z jabłek:
- jabłka szara renta lub innej kwaśnej odmiany1000 g
- mąka ziemniaczana20 g
Kruszonka:
- Kruszwica Kruche500 g
- margaryna Selecta MB 80% zobacz250 g
- cynamon8 g
Technika wykonania
Kruche ciasto na tartę
Składniki wymieszaj mikserem przez 4 minuty na wolnych obrotach i 1 minutę na szybkich. Ciasto schłodź w temp 4-8˚C przez co najmniej 2 godz. Rozwałkuj, wykrój okrągły spód i ponakłuwaj przed pieczeniem. Piecz w temp. 200-210℃ na jasnozłoty kolor. Ostudź. Upieczony i ostudzony krążek ciasta przenieś do okrągłego rantu. Z pozostałej części surowego ciasta wytnij pasek i wyłóż nim boki formy.
Nadzienie z jabłek
Jabłka obierz i każde pokrój na 8 części. Przełóż do rondelka, praż do momentu, aż część jabłek się rozgotuje, pozostała część będzie jeszcze w cząstkach, a nadmiar wody się wygotuje. Pod koniec prażenia dodaj mąkę ziemniaczaną, całość dokładnie zamieszaj i zagotuj. Ostudź.
TIP AKADEMII MISTRZA: Nadzienie możesz dodatkowo wzbogacić o: rodzynki, żurawinę, gruszkę lub brzoskwinię.
Jak zrobić kruszonkę?
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą miksera przez około 4 minuty do postaci kruszonki. Schłodź.
Wykończenie tarty
Do rantu, wyłożonego uprzednio przygotowanym ciastem, dodaj prażone jabłka do wysokości ciasta kruchego i posyp kruszonką. Piecz przez około 30- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 -200℃.