Tarta z łososiem Selecta
Tarty przebojem wdarły się na nasze stoły. Ten przysmak, rodem z Francji, doskonale sprawdza się zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Popularne są także wersje mini, które są doskonałą przekąską na wynos.
Receptura
Spód do tarty na wytrawnie:
- margaryna Selecta zobacz200 g
- mąka pszenna300 g
- sól30 g
- woda50 g
Nadzienie:
- cebula1 szt.
- Olej z Esencją Masła zobacz1 łyżyka
- świeży filet z łososia300 g
- zielone oliwki z marchewką100 g
- czerwona papryka1 szt.
- brokułkilka różyczek
- kozi ser50 g
- duże jaja2 szt.
- śmietana 36%150 g
- posiekany drobno szczypiorek3 łyżki
- skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Spód do tarty na słodko:
- cukier puder200 g
- margaryna Selecta zobacz200 g
- mąka pszenna300 g
Technika wykonania
Składniki na ciasto połącz na jednolitą masę, schłodź w temp około 8 stopni przez minimum 4 godziny. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty, odpiecz na słoty kolor w temp.180Stop.
Łososia pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej Olej z esencją masła, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smaż około 3 - 4 minut. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj. Do wystudzonej cebuli i papryki dodaj kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, pokrojone na pół oliwki, koszyczki brokułu i delikatnie mieszaj. Wyłóż na upieczony kruchy spód. W kubku roztrzep 2 jajka, dodaj 150 g śmietany, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, przypraw solą i pieprzem, troszkę soku z cytryny dla smaku. Masę wlewaj na nadzienie tarty, wyrównaj i wstaw do piekarnika na około 25 minut – w temperaturze 190 stopni – masa powinna ściąć się i przyrumienić na wierzchu.