Składniki na ciasto połącz na jednolitą masę, schłodź w temp około 8 stopni przez minimum 4 godziny. Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty, odpiecz na słoty kolor w temp.180Stop.
Łososia pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej Olej z esencją masła, zeszklij cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i smaż około 3 – 4 minut. Dodaj sól, pieprz, wymieszaj. Do wystudzonej cebuli i papryki dodaj kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, pokrojone na pół oliwki, koszyczki brokułu i delikatnie mieszaj. Wyłóż na upieczony kruchy spód. W kubku roztrzep 2 jajka, dodaj 150 g śmietany, posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, przypraw solą i pieprzem, troszkę soku z cytryny dla smaku. Masę wlewaj na nadzienie tarty, wyrównaj i wstaw do piekarnika na około 25 minut – w temperaturze 190 stopni – masa powinna ściąć się i przyrumienić na wierzchu.